Širca sprašuje, kdaj bo tretji program?

Poslanka LDS Majda Širca v današnjem pisnem poslanskem vprašanju ministra za kulturo Vaska Simonitija ponovno sprašuje, kdaj bo zagotovil izvajanje t.i. tretjega parlamentarnega programa.

Objavljeno
21. februar 2007 17.35
Majda Širca
Ljubljana - Poslanka LDS Majda Širca v današnjem pisnem poslanskem vprašanju ministra za kulturo Vaska Simonitija ponovno sprašuje, kdaj bo zagotovil spoštovanje in izvajanje zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zakon, ki je bil sprejet leta 2005, namreč predvideva uveljavitev posebnega nacionalnega televizijskega programa, t.i. tretjega parlamentarnega programa s prenosom vseh sej in ostalega dogajanja v DZ.

Ker je programski svet RTVS na torkovi obravnavi produkcijskega načrta za minulo leto ugotovil, da je javni zavod ustvaril dobrih 6,2 milijona evrov (1,5 milijarde tolarjev) presežka, Širca sklepa, da RTVS razpolaga s sredstvi, potrebnimi za vzpostavitev in delovanje tretjega programa.

Poslanka LDS kulturnega ministra še sprašuje, ali je primarno poslanstvo RTVS v razvedrilnem programu. Na RTVS namreč po eni strani kadrovsko in materialno krčijo oddaje o kulturi, znanosti in izobraževanju, po drugi strani pa RTVS vlaga izjemno visoka sredstva v licenčne zabavne oddaje, medtem ko pravice pomembnih športnih prenosov prevzemajo komercialne televizije. "Nesporno postaja RTVS vse bolj populistična in vse manj javna," je prepričana Širca.

Širca RTVS prav tako očita nepremišljeno uredniško politiko, nestrpne vsebine in odstop nekaterih članov programskega sveta. "Nekatere statistike namreč pričajo, da informativni program RTVS ne dosega gledanosti informativnih vsebin komercialne televizije," analize pa govorijo tudi o vse večjem vdoru politike v programske vsebine, je še zapisala poslanka LDS.