Širca: Zakon o RTV je tik pred javno razpravo

Zakon o RTVS je trenutno po besedah ministrice za kulturo Širce v zaključni fazi obravnave in priprave na strokovni komisiji. Na seji vlade pa so danes za v.d. direktorja kobilarne Lipica imenovala Tomija Rumpf, ki bo položaj prevzel 2. novembra.

Objavljeno
29. oktober 2009 14.22
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Nov zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je tik pred tem, da gre v javno obravnavo, je danes na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za kulturo Majda Širca. Novela zakona o medijih pa je po njenem v fazi, ko se je začela poglobljeno odvijati razprava na komisiji, zadolženi za pripravo medijske zakonodaje.

 

Zakon o RTVS je tako trenutno po besedah Širce v zaključni fazi obravnave in priprave na strokovni komisiji, ki je bila zadolžena za njegovo pripravo. Ob tem je še dodala, da je bila priprava na komisiji "natančna in zelo poglobljena".

 

Kot je znano, se je ministrstvo za kulturo spremembe medijske zakonodaje lotilo z ekspertno skupino, ki je bila imenovana v začetku aprila, njena naloga pa je bila pripraviti predlog novel zakona o medijih in zakona o RTVS.


Vlada je danes tudi sprejela odstop direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica Matjaža Pusta ter za v.d. direktorja imenovala Tomija Rumpfa. Položaj bo prevzel z 2. novembrom, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za kulturo.

Pust je odstop ponudil že 11. septembra in svet Kobilarne Lipica je Rumpfa vladi v imenovanje predlagal prejšnji teden. Rumpf je vodja kabineta pri ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, po izobrazbi veterinar, opravil pa je tudi program managementa na Gea Collegeu.

 

Cilji novele zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, katere predlog je vlada danes prejela, so opredeliti učinkovitejše delovanje sklada, bolje urediti evidenco nepremičnin, vrniti občinam nezazidana stavbna zemljišča in določiti dodelitev koncesij občinam iz naslova državnih gozdov.

 

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik, omenjene vsebine urejajo del vprašanj, ki jim vlada daje posebno prioriteto ter so pomembna za nadaljnje ustrezno izvajanje kmetijske politike in opravljanje s kmetijskimi zemljišči in gozdovi.

 

Zakonska novela bo skladu omogočila upravljanje zemljišč, ki niso v lasti Slovenije, če se za tak način odločijo lastniki, ter določila izredno prepoved prodaje tistih zemljišč in gozdov, za katere občine izdajo pisno informacijo, da je za njih predvidena namenska raba v stavbno zemljišče, je pojasnil Pogačnik.

 

Novela zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov spreminja tudi sestavo in način imenovanja sveta sklada in imenovanje direktorja, ki prehaja v pristojnost vlade, ukinja nadzorni odbor in opredeljuje najmanj enkrat letno poročanje vlade državnemu zboru o delovanju sklada ter določa način uporabe presežkov prihodkov nad odhodki sklada.

 

Zakonska novela tudi opredeljuje sredstva in način opredelitve višine sredstev, ki jih sklad nameni za izvajanje načrtovanih ukrepov za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ter občinam, v katerih ležijo gozdovi v lasti države, namenja del sredstev, pridobljenih iz donosa koncesijske dejavnosti s področja gozdarstva.

 

Razširja tudi nabor podatkov, do katerih bo sklad upravičen, ki jih potrebuje za bolj učinkovito in nemoteno delo, ter upošteva sklep DZ, naj se pri prenosih nezazidanih stavbnih zemljišč na občine ponovno vzpostavi kriterij iz zakona o javnih skladih.

 

Z novelo zakona bo skladu s stavbnimi zemljišči omogočeno sodelovanje na internem trgu države, predvidena pa je tudi možnost neodplačnih prenosov in brezplačnega obremenjevanja nepremičnin v lasti države v korist občin. Zakon tudi določa prenos ustreznega števila zaposlenih iz Zavoda za gozdove Slovenije na sklad z namenom učinkovitejšega gospodarjenja v državnih gozdovih.

 

Kot je še napovedal Pogačnik, bo noveli zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov sledila tudi novela zakona o kmetijskih zemljiščih.