Sisinger predsednik sveta Zpiza

Svet Zpiza se je sestal na ustanovni seji, na kateri je za predsednika sveta izvolil Ivana Sisingerja, ki je v svetu predstavnik vlade.

Objavljeno
08. november 2005 14.41
Ivan Sisinger
Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je na današnji ustanovni seji za predsednika sveta z 18 glasovi za, štirimi proti in enim vzdržanim izvolil Ivana Sisingerja iz DeSUS, ki je v svetu predstavnik vlade. Za namestnika predsednika so soglasno izvolili Milana Škafarja, ki je v svetu predstavnik reprezentativnih sindikatov. Oba sta izvoljena za štiriletni mandat. Svet bo v skladu z zadnjo novelo pokojninskega zakona nadomestil dosedanja skupščino in upravni odbor zavoda.

Lučka Boehm, ki je v svetu predstavnica reprezentativnih sindikatov, je še pred izvolitvijo predsednika sveta dejala, da se ne strinja s sestavo sveta, saj sindikati in delodajalci v njem niso dovolj zastopani. Kot je opozorila, bi bilo napačno, če bi bil predsednik sveta predstavnik vlade.

Na seji so sprejeli tudi ugotovitveni sklep o verifikaciji članskih mandatov. V 27-članskem svetu zavoda ima vlada v skladu z omenjeno novelo deset predstavnikov, šest predstavnikov imajo zveze ali konfederacije, ki so po registru reprezentativnih sindikatov reprezentativne za območje države, štiri člane delodajalska združenja na ravni države, pet članov organizacije upokojencev na ravni države, enega člana organizacija delovnih invalidov, enega člana pa imajo tudi delavci zavoda.

Predstavniki vlade so poleg Sisingerja še Ignac Polajnar, Marija Strniša, Roman Pečkaj, Bogdan Bradač, Srečko Klančar, Ivan Bizjak, Justina Pančur, Anton Hren in Vinko Kmetič. Predstavniki reprezentativnih sindikatov so poleg Škafarja in Boehmove še Albert Pavlič, Jurij Ahačič, Rado Mokotar in Marij Černe. Predstavniki delodajalskih združenj so Dušan Bavec, Janez Šauperl, Tatjana Lozar in Uroš Slavinec.

Predstavniki zvez oziroma organizacij upokojencev so Konrad Breznik, Pavle Čelik, Vinko Gobec, Franjo Krsnik in Anka Tominšek. Predstavnik Zveze delovnih invalidov Slovenije je Miran Krajnc, predstavnik delavcev zavoda pa Denis Pavlica.

Svet se bo v tem mesecu sestal še dvakrat. 16. novembra bo preučil možnost za uskladitev pokojnin, še ena seja pa bo proti koncu meseca.

Ustanovna seja sveta je bila sicer sklicana že za 27. oktober, vendar so jo takrat na predlog predstavnikov vlade preložili na današnji dan. Svet bi moral biti v skladu z zadnjo novelo pokojninskega zakona imenovan že do 30. oktobra.

Ivan Sisinger se je rodil leta 1934 v občini Ptuj, zdaj pa živi v Mariboru. Med drugim je bil poslanec DeSUS v obdobju od 1992 do 1996. Marca letos je bil kot predstavnik vlade izvoljen za predsednika skupščine Zpiza, na tem mestu pa ga je sredi maja nasledila predstavnica upokojencev Anka Tominšek.

Milan Škafar, rojen leta 1958, je v svetu predstavnik sindikatov, in sicer prihaja iz KNSS - Neodvisnost. Bil je član dosedanjih skupščine in upravnega odbora Zpiza.