Skavti praznujejo 100 let skavstva

Skavti in taborniki po vsem svetu praznujejo dan spomina na ustanovitelja, Roberta Baden-Powella, ki je leta 1907 na otoku Brownsea ob Veliki Britaniji organiziral prvi skavtski tabor.

Objavljeno
22. februar 2007 18.00
Ljubljana - Skavti in taborniki po vsem svetu danes praznujejo dan spomina na ustanovitelja, Roberta Baden-Powella, ki je leta 1907 na otoku Brownsea ob Veliki Britaniji organiziral prvi skavtski tabor, kar velja za začetek skavtstva, gibanja, ki združuje že več kot 28 milijonov mladih po vsem svetu.

V Sloveniji je največja nacionalna skavtska organizacija Zveza tabornikov Slovenije, ki v približno 100 enotah (rodovih in četah) združuje prek 8500 aktivnih članov. Neprekinjeno deluje od leta 1951, ko jo je na sedežu Univerze v Ljubljani ustanovila skupina, v kateri so prevladovali predvojni skavti in gozdovniki.

Od leta 1990 pa v Sloveniji deluje tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki združuje okoli 4400 mladih v 72 lokalnih enotah po vsej Sloveniji.

Skavte in tabornike po vsem svetu druži veselje do življenja v naravi, druženja, pustolovščin in pripravljenost na izzive, osebno rast in pomoč sočloveku. Namen obeh organizacij je predvsem prispevati k vzgoji mladih in tako pomagati graditi boljši svet. Oblike delovanja in aktivnosti, ki se jih organizaciji poslužujeta, pa se nekoliko razlikujejo.

Slovenski skavti bodo skupaj s taborniki od 5. do 11. maja v Portorožu gostili Evropsko skavtsko konferenco z geslom Praznuj! Motiviraj! Deluj!. Osrednje praznovanje 100-letnice skavtstva pa tudi v Sloveniji 1. avgusta, ko bodo podobno kot drugod po svetu slovesno pričakali začetek novih 100 let skavtstva, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije, Nacionalne skavtske organizacije in Slovenske skavtske organizacije.

Taborniško gibanje sta v začetku 20. stoletja zaznamovala predvsem dva pomembna moža: Ernest Thompson Seton, ki je na svoji kmetiji v New Forku v ZDA leta 1902 pripravil taborjenje za 42 dečkov iz soseščine, in že omenjeni Powell, katerega rojstni dan, torej 22. februar (leta 1857), tudi obeležujejo vsako leto kot dan spomina na ustanovitelja. Njegova temeljna ideja je bila, da so mladi sposobni opraviti vsako nalogo, če se jim le zaupa in da svobodo.