“Sklenimo roke, odprimo srce”

Ljubljanski metropolit je v letošnji božični poslanici zapisal, da se zdi, da je življenje postalo težje, bolj zapleteno in da mnoga vprašanja nimajo odgovora.

Objavljeno
20. december 2006 17.11
Ljubljana - Božična skrivnost je namenjena vsem, ki v srcu dobro mislijo, je v božičnem nagovoru danes dejal ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Dodal je, da se v teh dneh posebej "spominjamo bolnih, ostarelih, invalidov, vseh obupanih in zapuščenih, brezdomcev in jetnikov". Poudaril je tudi, da je kljub napredku na mnogih področjih sodobnega življenja veliko osebnih kriz ljudi, a tem Uran napoveduje novo upanje.

Ljubljanski metropolit je v letošnji božični poslanici zapisal, da se zdi, da je življenje postalo težje, bolj zapleteno in da mnoga vprašanja nimajo odgovora. Spomnil je, da je pred 2000 leti v "temo tedanjega življenja zasvetila luč, ki je naznanila novo upanje". V Betlehemu se je skromnemu dekletu v hlevu rodil otrok Jezus. "To ni bilo spektakularno dogajanje, ampak majhen začetek, drobno seme, v katerem pa je bila skrita največja moč. Iz nje bo zraslo nekaj velikega," je še dejal.

Življenjska pot Jezusa iz Nazareta je bila preprosta, namenjena malim ljudem. A njegov zaključek je bil skrajno beden, je dejal Uran in pojasnil, da je Jezus umrl kot zločinec na križu. "Vendar pa tega življenja ni mogel in ne more uničiti nihče. Znova in znova se bo rojevalo v srcih ljudi, v malih skupnostih, ki bodo blagi v srcu in odprti za čudež življenja," je prepričan Uran in dodal, da je vsako novo rojstvo otroka znamenje, da Bog še ni obupal nad človekom.

"Tudi danes se nam bliža isto življenje kot pred 2000 leti. Želi se naseliti v nas in nam dati novo upanje. Sklenimo roke, odprimo srce. Sprejmimo Jezusa za nas in za vse. Za te dni in za vse leto 2007," je letošnjo božično poslanico sklenil ljubljanski nadškof Uran.