Škocjance razburjajo črne gradnje Romov

V občini Škocjan gradijo Gospodarsko tehnološki center, del predvidenega zemljišča v okviru občinskega lokacijskega načrta pa posega tudi na območje, kjer sedaj živijo Romi.

Objavljeno
29. januar 2007 10.29
Romi v Dobruški vasi
Škocjan – Škocjanski občinski svetniki so se v torek zvečer seznanili z osnutkom občinskega lokacijskega načrta za Gospodarsko tehnološki center v Dobruški vasi. Nekatere je razburilo, da je v okviru tega centra predviden tudi stanovanjski del. Gre namreč za 20 občinskih parcel v skupni velikosti 25.000 kvadratnih metrov, kjer zdaj živijo Romi, občina pa jih namerava prodati zainteresiranim kupcem po tržni ceni.

Občina je dan pred sejo prejela tudi odprto pismo škocjanskega predsednika Socialnih demokratov Cirila Miklavčiča, ki meni, » da bo morebitna prodaja zemljišč v neposredni bližini načrtovane industrijske cone, ki bi bila namenjena stanovanjski gradnji, lahko močno omejila, če ne že tudi ustavila razvoj te cone«.

»Kupcev ne moremo izločati po barve kože, saj je to protiustavno in nezakonito,« je na seji sveta dejal direktor občinske uprave Darko Levičar in s tem poskušal pomiriti tiste svetnike, ki so trdili, da nihče ne bo hotel vlagati, če bodo zemljišča kupovali Romi. Škocjanski župan Anton Zupet pa je poudaril, da je prvi interes tega centra gospodarski in ne stanovanjski. »Na teh dvajsetih parcelah bo lahko živelo sto prebivalcev in ne dvesto, kolikor jih živi zdaj.«

Po podatkih občine je namreč na območju predvidenega gospodarsko tehnološkega centra 70 objektov, od teh sta dve hiši legalni, vse drugo so črne gradnje, skupno pa na tem območju živi 39 gospodinjstev.

K osnutku občinskega lokacijskega načrta, ki je javno razgrnjen na občini, bo možno do februarja dati pripombe, po županovih besedah pa ga bodo občinski svetniki morali potrditi do maja.