Pomoč države v poplavah po potrebna

Nova vlada se je seznanila s škodo po poplavah.

Objavljeno
19. september 2014 10.18
Poplave v Kostanjevici na Krki
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je novo vlado Mira Cerarja na četrtkovi ustanovni seji seznanil s posledicami močnega deževja, poplav in plazov med 12. in 17. septembrom. Po prvih ocenah bo škoda presegla 2,5 milijona evrov.

Prve ocene kažejo, da bo presežen prag višine škode, ki je določen kot limit za možnost pomoči države, torej 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna oziroma 2.586.535,65 evra. Če bo škoda presegala 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka države (to je okoli 210 milijonov evrov), lahko države članice EU zaprosijo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada pri tem ugotavlja, da je bilo aktiviranje poklicnih in zlasti prostovoljnih gasilcev, civilne zaščite in drugih prostovoljnih in poklicnih reševalnih služb, Slovenske vojske, policije ter pristojnih javnih gospodarskih družb »na vseh ravneh upravljanja pravočasno, njihovo delovanje pa organizirano, prizadevno in v okviru danih možnosti učinkovito«. Vlada zato vsem navedenim izreka posebno priznanje za njihovo pomoč in požrtvovalnost, je zapisano v sporočilu za javnost.

Vlada je na seji odločila še, da se Hrvaški na podlagi prošnje za pomoč ob poplavah pošlje 30.000 protipoplavnih vreč za pesek, katerih vrednost znaša 10.000 evrov. Sklep bo izvršila uprava za zaščito in reševanje ministrstva za obrambo.