Nevaren vojaški set vrnite v trgovino

Igrača predstavlja resno tveganje, saj se otrok s priseskom izstrelka lahko zaduši.

Objavljeno
14. november 2011 12.29
Posodobljeno
14. november 2011 12.59
Mo. S.
Mo. S.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat RS je v okviru rednega programa vzorčenja odvzel tudi vzorec igrače »Vojaški set, artikel 33568«.

Otrok se s priseskom lahko zaduši

Iz analize Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor je jasno, da igrača ni skladna z določili standardov ter predstavlja resno tveganje za varnost otroka, ko igračo uporablja. Prisesek izstrelka iz prožne umetne mase se loči že pri delovanju majhne natezne sile, zato obstaja nevarnost, da se otrok z njim zaduši.

Niso navedli opozoril

Igrača ni skladna tudi iz naslednjih razlogov: oznaka CE na embalaži ne ustreza določilom, na embalaži ni opozorila, da se lahko uporabijo le izstrelki, ki so priloženi ali jih proizvajalec priporoča, in ni opozorila, da se z igračo ne sme meriti v oči ali obraz. V opozorilu bi morali zapisati tudi, ali igrača lahko izstreli tudi druge izdelke in ali se z igračo lahko sproži izstrelek s kinetično energijo, ki je večja od 0,08 J.

Vrnite igračo

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) svetuje, da igrače, če jo imate doma, ne uporabljate. Vrnite jo v trgovino, kjer ste jo kupili, saj ste upravičeni do povrnitve kupnine.