Škodo po nesreči v Štorah bodo merili v stotisočih evrov

Po sinočnji nesreči je nastala večja materialna škoda, nihče od zaposlenih pa ni bil poškodovan.

Objavljeno
06. april 2018 00.01
Štore Valji
Ba. Pa., STA, Š. K.
Ba. Pa., STA, Š. K.

Štore –  Prebivalci Štor, ki so jih v sinoči evakuirali zaradi izlitja taline v obratu stare Železarne Štore - Valji, so se v jutranjih urah lahko vrnili na svoje domove. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je zaradi okvare na talilni peči, v kateri je bilo 30 ton taline, ta začela uhajati, in je obstajala možnost večje eksplozije, poroča STA.

Danes so iz Valjev pojasnili potek dogodkov: ob približno 20. uri je prišlo do izliva taline iz peči ABP.

Talina je prišla v stik z vodo, kar je v okolico spustilo paro, talina pa je ostala v za to prirejeni lovilni posodi pod pečjo. V nesreči je nastala večja materialna škoda, nihče od zaposlenih pa ni bil poškodovan.

»Pri izrednem dogodku je prišlo do izliva določene količine taline, zaposleni in varnostne službe so ustrezno reagirali ter tako preprečili človeške poškodbe in še večjo materialno škodo,« so zapisali v Valjih in dodali, da bo podjetje v nekoliko zmanjšanjem tempu poslovalo naprej do odprave napak.

»Nekaj čez deveto zvečer so prišli gasilci. Sem že počival, ampak so rekli, da se moramo umakniti in spraviti na varno avtomobile. K sorodnikom smo šli. Ni prijetno, ko ti povedo, da moraš iti,« je povedal občan. Njegova žena je dodala, da pred dogodkom niso zaznali nič posebnega, niti slišali kakšne eksplozije, tako da niso vedeli, kaj se dogaja: »Slišali smo sirene in vse je bilo modro od luči, ampak sem mislila, da je bila kakšna prometna nesreča. Domov sva se vrnila okoli polnoči.« Njuna soseda je pri sorodnikih prespala. Pri sorodnikih je bila nastanjena večina, je pojasnil štorski župan Miran Jurkošek: »Za evakuirane prebivalce smo odprli osnovno šolo, mislim, da jih je bilo tam okoli deset. Večina je bila pri sorodnikih. Obvestili smo tudi najemnika doma na Svetini, kjer bi lahko nastanili okoli 80 ljudi. K sreči pa so se smeli hitro vrniti na svoje domove.«

Kot je pojasnil direktor Valjev Ivan Štrlekar, imajo pet takih peči, prav ta, od koder se je nekaj taline izlilo, je največja, v njej je lahko 30 ton taline. Kaj je bil razlog za izliv, Štrlekar še ne more povedati: »Talina ima od 1300 do 1500 stopinj Celzija. Kadar talina stali cevi, v katerih je voda, je posledica seveda para. Samo če bi talina prišla v stik z nenormalno količino vode, bi se lahko pojavila reakcija. Zakaj se je talina izlila, bomo vedeli šele, ko bomo peč razdrli in pregledali.« Razdrli jo bodo šele, ko se bo ohladila, kar pa se po Štrlekarjevih besedah pred ponedeljkom ne bo zgodilo. Po njegovi prvi oceni je škode za več kot sto tisoč evrov.

Evakuirali so 85 prebivalcev

Kot so zapisali na upravi za zaščito in reševanje, so posredovali gasilci poklicne enote iz Celja ter prostovoljnih gasilskih društev iz Štor, Prožinske vasi in Svetine, ki so zavarovali območje in iz objekta evakuirali 22 zaposlenih. Skupaj z odgovornimi osebami podjetja in odgovornimi osebami občine Štore so določili tudi nadaljnje ukrepe ter s policisti preventivno evakuirali 85 prebivalcev iz okoliških stanovanjskih objektov.

Vodja intervencije Poklicne gasilske enote Celje Boris Žnidarko je pojasnil, da so evakuirali prebivalce iz 13 okoliških hiš in stanovanjskega bloka. Nekatere so z gasilskimi vozili prepeljali v osnovno šolo, nekaj pa jih je odšlo k svojcem. Na domove so se lahko vrnili po polnoči, ko so gasilci skupaj s pristojnimi iz podjetja ugotovili, da zanje ni več nevarnosti.

Kot je dodal Žnidarko, ni bil v dogodku nihče poškodovan, izlitje pa po njegovih podatkih tudi ni imelo vpliva na okolje, saj so vsi predvideni varnostni elementi vzdržali.

Strokovne službe so izklopile peči in izvedle postopke, ki jih ob takem dogodku morajo, tako da ni prišlo do pregrevanja peči. Gasilci so skupaj z zaposlenimi nadzorovali ohlajevanje taline do normalizacije razmer, na kraju pa so ostali do približno tretje ure zjutraj.

Neposredno je v intervenciji sodelovalo 43 gasilcev, prostovoljnih in poklicnih, še nekaj pa jih je prišlo pomagat pri evakuaciji, je še povedal Žnidarko.