Škof Geza Erniša: Potrebujemo celovito družbeno reformo

V kriznem času ljudje potrebujejo več duhovne pomoči.

Objavljeno
28. oktober 2011 18.35
Posodobljeno
28. oktober 2011 18.45
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota – Duhovna in materialna kriza, ko jo doživlja ves svet, je rešljiva le s celovito družbeno reformo, kjer mora vsak posameznik prevzeti svoj del odgovornosti. To je pred dnevom reformacije povedal škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

To težko nalogo bomo zmogli, če bomo odgovorni do sebe in drug do drugega, je poudaril Geza Erniša. Po njegovih besedah javnih in vseh drugih funkcij ne bi smeli opravljati ljudje, ki stremijo le k uresničiti osebnih želja in ciljev majhnih skupin ljudi. Za odgovorno opravljanje funkcij v korist celotne družbe so primerni le ljudje, ki so sposobni presoditi, ali zmorejo dovolj strokovne in človeške širine za delo, ki jim je zaupano. »V tem smislu moramo izpeljati reformo celotne družbe, ki je trajen proces. To velja tudi za cerkev, kar je v 19. stoletju že spoznal protestantski ideolog Karl Barth,« je dejal Erniša. »Tako kot so bili z reformacijo cerkve v 16. stoletju dosežene pozitivne spremembe v teološkem pomenu v odnosu do boga na področju človekovega bivanja.«

Niti spreminjanje drugih sistemov v družbi po njegovem mnenju ni mogoče, preden se ne spremenijo ljudje, predvsem kot odgovorni posamezniki.

V kriznem času ljudje potrebujejo več duhovne pomoči. Poiščejo jo tudi v cerkvi in pri evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica. Ta pomaga ljudem v stiski, ne glede na njihov svetovni nazor. »V kriznem času je pomoči potrebnih več. Podpornica dobro sodeluje s Karitasom, Rdečim križem, drugimi humanitarnimi organizacijami in centri za socialno delo. Postala je del utečenega socialnega sistema oziroma mreže v državi,« je povedal Erniša.

Dobro medsebojno sodelovanje

Z odnosom države do Evangeličanske cerkve in medsebojnim sodelovanjem je zadovoljen, prav tako z dogovorno rešitvijo denacionalizacijskih zahtevkov cerkve. kjer je nerešenih le še nekaj manjših zahtevkov.