Škof Smej prejel madžarski viteški križ

Najvišje madžarsko odlikovanje je prejel za raziskovalno dejavnost na področju madžarske literature in prevode klasičnih romanov.

Objavljeno
08. junij 2015 15.06
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej je iz rok madžarske veleposlanice Edit Szilágyiné Bátorfi prejel viteški križ, ki je najvišje madžarsko odlikovanje. Madžarska mu ga je podelila zaradi njegovega pomembnega prispevka pri raziskovalni dejavnosti na področju madžarske literature ter prevodov klasičnih romanov iz 19. in 20. stoletja iz madžarščine v slovenščino.

Jožef Smej se je rodil v Bogojini, v duhovnika je bil posvečen leta 1944, papež Janez Pavel II. pa ga je za pomožnega mariborskega škofa imenoval leta 1983. Danes 93-letni Smej se je upokojil pred natanko šestimi leti.

Slovesnosti so se udeležili apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, mariborski nadškof Aljozij Cvikl, ki ga je prav Smej pred 32 leti posvetil v duhovnika, ter škofa iz Murske Sobote in Celja Peter Štumpf in Stanislav Lipovšek. Veleposlanica Madžarske je poudarila, da ljudje, kot je Smej, krepijo meddržavno sodelovanje.