Škofjeločani zaradi obvoznice protestno zaustavili promet

V Škofji Loki s protestom opozorili, da nujno potrebujejo obvoznico. Pri zapori je sodelovalo okoli 200 prebivalcev.

Objavljeno
27. november 2013 17.03
Protest in kolaps v Škofji Loki
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka - Približno 200 Ločanov je danes s sprehajanjem čez prehode za pešce med 14. in 15. uro opozorilo pristojne, da nujno potrebujejo  obvozno cesto.

Država naj poskrbi za dograditev poljanske obvoznice, z evropskimi viri ali brez njih, razmere so nevzdržne, so si bili enotni protestniki. Mnogi od njih so na enak način izražali svoje nezadovoljstvo že pred tremi leti.

Tokrat je promet na Spodnjem trgu povsem obstal, policisti pa so s preusmerjanjem reševali popoln prometni kolaps. Da se med ljudmi močno kuha, je bilo razbrati že prejšnji teden, saj številna pisma, ki so jih prebivalci starega mestnega jedra, občinski svetniki ter mnogi posamezniki naslovili na premierko, državni zbor, poslance in ministrstva, niso imela dovolj velikega odmeva.

S pročelij hiš na Spodnjem trgu je danes viselo že več zelenih zastav, katere opozarjajo, da letos mineva 40 let, kar je bil ves promet v Poljansko dolino usmerjen čez Spodnji trg, na rjuhah, ki so služile kot transparenti pa je pisalo: Le vkup v boj Ločani, sedaj se Loška brani!, Obvoznica - slovenska sramota!, Dovolj nam je!, Zamenjajte figure! Protestniki so bili mirni, enako tudi vozniki, ki so obtičali v mestnem jedru. Nekateri so v zahvalo za strpnost dobili rdeče nageljčke ...

Ti dnevi so odločilni, kaj bo z nadaljevanjem gradnje obvoznice. Kot so za Delo pojasnili na Direkciji RS za ceste (DRSC), se bodo do revizijskih zahtevkov podjetij Euro-asfalt in Integral inženiring kot naročnik odločili do konca tega tedna. Kot smo že poročali, je DRSC na zadnjem razpisu za izvajalca del v predoru Sten in dokončanje ceste od predora proti Zmincu izbrala Gorenjsko gradbeno družbo, zdaj pa mora kot naročnik dobro argumentirati izbiro, kajti ob zavrnitvi bo dobila v presojo državna revizijska komisija. Če izvajalec ne bo pravnomočno izbran do konca letošnjega leta in del ne bo mogoče končati do konca leta 2015, bo propadel večji del od že odobrenih 27 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. To pomeni, da bi morala država zagotoviti potreben denar iz državnega proračuna, kar pa je v obdobju nekaj let težko pričakovati.

Policija: prepovedano je oviranje javnega prometa

Podobne (neprijavljene) proteste je mogoče pričakovati še v prihodnjih dneh, predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos pa opozarja, da je sicer pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj ena temeljnih človekovih pravic in svoboščin, vendar je treba vedeti, da je uporaba javne ceste, s katero se zasede cestišče z namenom oviranja prometa ali preprečevanje prometa na njej prepovedana. Za prekršek se posameznik kaznuje z globo 400 evrov.

»Prepovedano je tudi organizirati javne shode ali se jih udeležiti, če je namen motenje javnega reda oziroma oviranje javnega prometa,« je poudaril. Policisti so danes v Škofji Loki dali prednost mirni obliki reševanja in odpravi konfliktne situacije, o kršitvah posameznikov pa bodo zbirali obvestila in proti njim ukrepali v prekrškovnih postopkih.