Skoraj 19 milijonov za vozila in en helikopter

Država naj bi letos kupila 504 prevozna sredstva in zanje namenila 18.868.955 evrov, je zapisano v načrtu nabav opreme in prevoznih sredstev. Policija naj bi porabila skoraj štiri petine tega zneska.

Objavljeno
01. marec 2007 10.38
Ljubljana – Država naj bi letos kupila 504 prevozna sredstva in zanje namenila 18.868.955 evrov, je zapisano v načrtu nabav opreme in prevoznih sredstev, ki so ga prejšnji četrtek sprejeli na zadnji seji vlade. Daleč največji delež tega zneska, skoraj 15 milijonov evrov, naj bi porabila policija. Vendar ne za nakup super luksuznih avtomobilov, kot so poročali nekateri mediji, ampak je več kot polovica vsote predvidena za nakup helikopterja za nadzor schengenske meje. Glede na zaplete z raznimi posebnimi prevoznimi sredstvi v preteklosti bo verjetno tudi o helikopterju še precej govora.
Policijski helikopter za nadzor državne meje naj bi bil vreden 8,3 milijona evrov, preostalih nekaj več kot 6,3 milijona pa bo šlo za 276 vozil. "Številka 276 se zdi morda visoka, vendar pa je treba vedeti, da policija brez prevoznih sredstev ne more zagotavljati svoje operativnosti, kar bi se brez obnavljanja voznega parka lahko hitro zgodilo," je odgovorila Nuška Tavčar, predstavnica policije za odnose z javnostjo.

Povprečna starost policijskih prevoznih sredstev je 5,9 leta, lani so odpisali in prodali 236 izrabljenih vozil in jih nabavili 346, za kar so davkoplačevalci odšteli več kot osem milijonov evrov. Letos bo najdražje varovanje schengenske meje – poleg helikopterja bodo izključno za ta namen kupili še 163 terenskih, belo-modrih patruljnih in civilnih vozil, specializiranih za oglede kaznivih dejanj, kar bo skupaj z drugimi vozili več kot 12,6 milijona evrov. "S tem bo policija lahko uresničila program za črpanje schengenskega vira in schengenske standarde," je pojasnila Tavčarjeva. Stopet belo-modrih specialnih, osebnih civilnih in kombiniranih vozil, motornih koles in prikolic za konje je predvidenih za izpeljevanje nalog policije, sedem avtomobilov in kombijev pa za varovanje določenih oseb in objektov državnih organov.

Ali bo vlada res kupila 504 prevozna sredstva, pravzaprav zdaj še ni gotovo. Za tako imenovana civilna vozila bo ministrstvo za javno upravo, po zagotovilih državnega sekretarja Romana Repa, zaradi gospodarnosti in preglednosti pripravilo skupno javno naročilo. "Lani smo s skupnim javnim naročilom kupili približno 250 vozil – pričakujemo, da se letos število ne bo veliko razlikovalo – 17 odstotkov ceneje, kot je bila takrat njihova akcijska cena. Zdaj pripravljamo tehnično specifikacijo, v kateri bomo opredelili razrede vozil, ki se bodo kupovala. Sledil bo poziv vsem organom državne uprave, da nam pošljejo podatke o svojih potrebah. Na podlagi teh bomo predvidoma aprila objavili javno naročilo. Končano naj bi bilo junija," je razložil Rep in poudaril, da se vsa vozila s kakšnimi posebnostmi, denimo posebno opremo, naroča po ločenem postopku. "Vozila za javne uslužbence kupujemo po posebni uredbi, ki govori o uporabi službenih avtomobilov in jasno določa, kakšna lahko posamezni resorji naročajo. Gre za srednji in nižji razred z omejeno prostornino," je pojasnil sekretar na ministrstvu za javno upravo.


Preberite tudi v tiskanem Delu.