Skoraj 20.000 prebivalcem nehali pobirati smeti

Na deponiji Globoko ustavili odlaganje. Občine in komunala nimajo denarja za globe okoljski inšpekciji. Podoben scenarij v Novemu mestu?

Objavljeno
18. april 2012 20.55
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebnje, Ljubljana – Štirje župani z območja trebanjske upravne enote so komunali 30 dni prepovedali odlaganje smeti na deponijo komunalnih odpadkov Globoko. To pomeni, da se bodo v občinah Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert smeti kopičile v zabojnikih. Podobno se prihodnji teden lahko zgodi tudi v Novem mestu.

Sodu je izbil dno pred kratkim izdan sklep upravnega sodišča, s katerim so zavrnili tožbo trebanjskega komunalnega podjetja proti Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso), ki trebanjski komunali ni izdala okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) za nadaljnje obratovanje deponije Globoko. Tako je od prejšnjega petka to odlagališče formalno zaprto. Trebanjski župan Alojzij Kastelic je za Delo napovedal, da bodo na deponijo še naprej odlagali smeti, toda v ponedeljek zjutraj je ogled deponije opravil okoljski inšpektor, kar je med župani povzročilo preplah. Globe zaradi nespoštovanja odločbe o zaprtju lahko znašajo od 10.000 do 100.000 evrov, tega denarja pa nimajo v proračunih niti komunalno podjetje niti lastniki deponije.

Župani so sprejeli še sklep, da bodo v 30 dneh poskušali najti ustrezno rešitev z Arsom in okoljskim ministrstvom, če pa to ne bo mogoče, naj javno službo odlaganja odpadkov, ki je skladno z zakonom o lokalni samoupravi naložena občinam, prevzame država. Neuradno smo izvedeli, da ministrstvo za kmetijstvo in okolje to lahko stori, a na stroške občin.

Direktor trebanjskega komunalnega podjetja Stanko Tomšič je za Delo povedal, da je zelo žalosten, ker ne bodo smeli izvajati javne službe odvoza odpadkov, toda v tem trenutku je to najmanj slaba rešitev. Nepobiranje odpadkov na izvoru – z izjemo ločenih frakcij – in njihova prepoved odlaganja na deponijo Globoko je namreč edina rešitev za zadostitev sklepom Arsa in okoljske inšpekcije. Mirnski župan Dušan Skerbiš pa je za Delo povedal, da župani od države zahtevajo, naj prouči možnosti za nadaljnje odlaganje smeti na odlagališču Globoko.

Na deponijo Globoko so doslej odlagali odpadke iz občin Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert, v katerih prebiva 19.600 ljudi. Arso ni izdal OVD prav zaradi premajhnega števila ljudi, saj zahtevajo, da na smetišče mora odlagati najmanj 55.000 prebivalcev, in med drugim tudi zato, ker odlagališče nima obrata za ločevanje odpadkov.

Namestnica generalnega direktorja direktorata za javne službe in investicije na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Bernarda Podlipnik je za Delo povedala, da se nameravajo z župani sestati predvidoma prihodnji teden in »da občine ne bodo ostale brez naše pomoči«. »Sklep županov razumem kot njihov protest in hkrati tudi apel, da se stvari uredijo,« je po večletnem neuspešnem usklajevanju občin z okoljskim ministrstvom povedala Podlipnikova, ki je prepričana, da je problem rešljiv. Po njenem je v državi pet milijonov ton razpoložljivega deponijskega prostora na urejenih odlagališčih, kjer se bo našel prostor tudi za trebanjske smeti. Vendar izkušnje občin, ki so morale zaradi zaprtja svojih deponij smeti voziti drugam, kažejo, da to močno podraži odvoz.

Takšno »državno pomoč« je za Delo že zavrnil župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver. »V Globokem je dovolj prostora za odlaganje odpadkov. To naj nam država s svojimi vzvodi tudi omogoči,« je bil jasen Maver. Odlagališče Globoko je po večletnem neuspešnem usklajevanju občin in države zaprto, smeti pa se bodo nabirale v zabojnikih. Foto Bojan Rajšek Grožnja z novomeške deponije

Podoben zaplet se napoveduje tudi z novomeško deponijo Leskovec, če okoljska inšpekcija ne bo umaknila odločbe o zaprtju, ki bo začela veljati v ponedeljek, 23. aprila. Trebanjski scenarij v dolenjski prestolnici ni izključen, je za Delo napovedal novomeški župan Alojz Muhič, saj občine in vodstvo upravljavca deponije v Leskovcu, Cerod Novo mesto, nimajo denarja za globe okoljski inšpekciji. »Če do petka ne bo bistvenega napredka v pogovorih z okoljskim ministrstvom, bom sklical vseh 15 županov in jim predlagal, naj s ponedeljkom prenehamo sprejemati odpadke na deponiji,« je odločen Muhič.