Skoraj milijon prodanih vstopnic

Več obiskovalcev, prihodkov, dobička in več investicij v Postojnski jami.

Objavljeno
23. december 2015 10.26
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Postojna – Marjan Batagelj poslovno leto 2015 ocenjuje kot izjemno, novo pa načrtujejo z optimizmom, a previdno. Če bi se sedanje politične razmere v Evropi nadaljevale, bi to lahko vplivalo na slabši obisk, saj je na primer Japonska svojim državljanom odsvetovala potovanja Evropo.

Vsi letošnji kazalniki poslovanja Postojnske jame so višji od predhodnih. Predvidevajo, da bo obisk samo Postojnske jame štel skoraj 670.000 obiskovalcev oziroma osem odstotkov več, število obiskovalcev vseh destinacij pri jami pa se bo približalo milijonu. Med njimi je 35 odstotkov neevropskih, od tega skoraj četrtina z Daljnjega vzhoda.

Družba bo konec leta dosegla dobrih 18 milijonov evrov prihodkov, skoraj dva milijona več kot lani. Čistega dobička bo 3,5 milijonov oziroma 30 odstotkov več kot v lani. Za razne dajatve bo družba v državni ter proračuna občin Postojna in Pivka odlila 7,5 milijona evrov, lani 6,9 milijona. Povprečna bruto plača na zaposlenega znaša 1900 evrov, to je za 500 evrov več od povprečne plače v slovenskem turizmu in 600 evrov večja od postojnskega povprečja in 700 od povprečne plače v primorsko-notranjski regiji. Letos so v jamsko infrastrukturo investirali skoraj milijon evrov iz koncesnine, iz lastnega denarja pa 2,1 milijona, največ v razstavni paviljon Expo Postojnska jama kras, ki ga je od aprila obiskalo 30.000 gostov.

Prihodnje leto bo Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora in večinski lastnik Postojnske jame, začel obnavljati promenado, spomladi pa bo odprl hotel Jama, katerega prenova je znašala od pet do šest milijonov evrov. Ta bo imel 80 sob, 40 novih zaposlitev in tri kongresne dvorane. Te bodo sprejele do 500 udeležencev, dvorane v Jamskem dvorcu pa lahko sprejmejo do 800 gostov, »tako da mislim, da bomo v slovenski prostor, poleg Bleda, Ljubljane in Obale, vnesli nekaj svežine, saj imamo tu dve izjemni naravni znamenitosti, Postojnsko jamo in Predjamski grad, dopolnjujeta pa jo Vivarij Expo. Če bi se ta dejavnost obnesla, bi se lahko lotili obnove še B-trakta hotela Jama z 80 sobami,« razmišlja Batagelj.

Na vprašanje o posledicah sedanjih evropskih razmer, pa Batagelj potrjuje, da bodo te, če bodo trajale, nedvomno vplivale na obisk. »Te že vplivajo na trge Daljnega vzhoda. Japonska vlada je že odsvetovala obisk Evrope. Zato se osredotočamo na bližnje trge, ker jih lažje informiramo o razmerah v Sloveniji, ampak ker smo večni optimisti, upamo, da bo tudi ta kriza minila.«

Od 25. decembra pa bodo za nekaj dni največja atrakcija žive jaslice, kot napovedujejo pri Jami, zlasti sklepna, »magična« projekcija na 1500 kvadratnih metrih v Koncertni dvorani.