Skozi Luče ali naokoli?

Na cvetno nedeljo referendum o obvoznici, ki razdvaja občane.

Objavljeno
11. april 2014 21.27
dolničar Luče
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Luče - Skoraj štiri leta je že star državni prostorski načrt za protipoplavne ukrepe in obvoznico mimo Luč, krajane pa cesta še vedno razdvaja.

V nedeljo bodo o ukrepih in obvoznici zato lahko glasovali na svetovalnem referendumu. Listič jih bo spraševal, ali so čimprejšnjo izvedbo obvoznice s protipoplavnimi ureditvami, ali niso zanjo.

Razmišljanje o obvozni cesti za Luče, skozi katere je zdaj speljana cesta proti Solčavi in Logarski dolini, so stara že pol stoletja, pa si domačini ne morejo postati enotni. Eni si želijo obvozne ceste, da bi bilo v Lučah manj prometa, drugi trdijo, da gre skozi kraj vsak dan le 700 avtomobilov. Nasprotniki obvoznice pravijo, da je kmetijskih zemljišč za cesto škoda, njeni zagovorniki pa, da je v občini tako ali tako obdelanih le desetina zemljišč. Tudi lastniki zemljišč napovedujejo, da zemlje ne bodo prodali. Župan Ciril Rosc medtem občane le poziva k čim višji udeležbi na referendumu, katerega izid za občinski svet sicer ne bo zavezujoč, si bo pa prizadeval, da ga bodo upoštevali, kakršnekoli že bo.