Skozi Pivko tudi čez montažni most

Obnova v Prestranku V eno smer po starem mostu, v drugo pa po začasnem

Objavljeno
07. maj 2014 23.48
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Pivka – Most čez reko Pivko v Prestranku ne bo zgrajen do glavne turistične sezone, kot so si prizadevali v občini Pivka, dobra novica pa je, da ne bo izmeničnega enosmernega prometa. Poleg starega bodo postavili začasni montažni most, tako da bo mogoč sicer počasni, a dvosmerni promet.

Še ta mesec bo podjetje Rafael iz Sevnice začelo obnavljati most in graditi obvozno pot na glavni cesti Postojna–Pivka v Prestranku. Promet čez most zdaj ureja semafor. Ker je cesta edina povezava med notranjostjo Slovenije s Pivko, Ilirsko Bistrico in mejnim prehodom Jelšane, so si na občini Pivka prizadevali, da bi bil most dokončan še pred začetkom glavne turistične sezone, saj bi enosmerni promet ustvarjal velike prometne zastoje od mostu najmanj do Pivke v smeri Ilirske Bistrice ali do Selc v smeri Postojne.

Toda na direkciji za ceste so se odločili, da ob sedanjem mostu za čas popravila postavijo jekleni montažni most Mabey. Promet v eno smer bo potekal po starem mostu, v drugo pa po montažnem. Uvedena bo hitrostna omejitev, ne bo pa omejitve nosilnosti za tovorni promet. Celotna vrednost naložbe, ki vključuje tudi ureditev začasnega obvoza in inženirske storitve, je 450.000 evrov. Pogodbo z izvajalcem so podpisali zadnji teden v aprilu, rok izvedbe je pet mesecev.

V drugi polovici maja bodo začeli graditi tudi nadomestni most čez Socko pri Skrlinovem gradu. Ta gradbena dela bodo morala biti končana v šestih mesecih.

Spet zapora čez Knežak

Zaradi gradnje komunalne infrastrukture, povezav električnih vodov ter vodovodov in vodov za odpadne vode, bo predvidoma dva tedna ponovno zaprta cesta od Enerlesa oziroma Javorja do križišča v središču Pivke, to je odsek ceste Pivka–Knežak–Ilirska Bistrica. Do pred kratkim je bil na tem odseku promet mogoč izmenično v obeh smereh, zdaj pa je mogoč le obvoz skozi Trnje in Klivnik oziroma vožnja po cesti skozi Ribnico, na kateri pa bo promet oviran zaradi podobnih del na odseku Kolodvorske ceste v Pivki.