Skozi vrata v Pomurje za županske volitve

Poleg paviljona, ki bo v vlogi regijsko promocijskega središča, še motorični park – Za postavitev in ureditev okolice 4,6 milijona evrov

Objavljeno
25. julij 2018 12.07
Posodobljeno
26. julij 2018 16.47
Južna obala soboške gramoznice bo takšno podobo dobila predvidoma do začetka septembra. Foto arhiv MOMS
Timotej Milanov, Vestnik
Timotej Milanov, Vestnik
Murska Sobota – Vsa dela na paviljonu Expano potekajo skladno s projekti in dovoljenji ter skladno s terminskimi načrti, zagotavljajo na murskosoboški občini. Ob soboški gramoznici bo zaživelo regijsko promocijsko središče Vrata v Pomurje, odprtje pa v občinski upravi župana Aleksandra Jevška načrtujejo neposredno pred lokalnimi volitvami.

»Gradbeno-obrtniška dela so v zaključni fazi, uporabno dovoljenje je v postopku pridobivanja. Pogodbeni roki za izdelavo, dobavo in montažo notranje opreme se bodo iztekli konec oktobra,« pojasnjujejo na soboški mestni upravi. Odprtje paviljona se bo tako zgodilo tik pred prvim krogom lokalnih volitev 18. novembra.
 

Novi razpisi za zaposlitve konec avgusta


Razvojni center Murska Sobota (RCMS), ki bo upravljal paviljon, je že objavil prvi razpis za delovno mesto, povezano z Expanom. Iščejo vodjo organizacijske enote. V študiji izvedljivosti je za nemoteno delovanje in obratovanje Expana načrtovanih devet novih zaposlitev, pravijo na občini. Potrebovali bodo informatorje, skrbnike informacijskega sistema, vzdrževalce informacijske in druge tehnične opreme ter prodajnike. Razpisi bodo predvidoma objavljeni konec avgusta.

image
Tri leta po svetovni razstavi Expo v Milanu bo slovenski paviljon oktobra zaživel v novi vlogi na obali soboške gramoznice. Foto Natasa Juhnov


Južni del gramoznice bodo uredili do začetka septembra. Nove bodo brežine in zelene površine, osrednja novost pa je motorični park z otroškim igriščem, kjer bo tudi območje za piknike in prireditve. Ureditev po načrtih arhitekturnega studia Kalamar bosta izvedli družbi Pomgrad in Lesnina MG oprema, stala bo 805.000 evrov, še 685.000 evrov pa je vreden motorični park. Celotna vrednost projekta postavitve paviljona je ocenjena na 4,6 milijona evrov.

Paviljon, s katerim se je Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo v Milanu leta 2015, je Mestna občina Murska Sobota dobila v upravljanje, potem ko je bila leto pozneje izbrana na razpisu ministrstva za gospodarstvo. Župan Aleksander Jevšek ga poudarja kot projekt, s katerim bo Pomurje stopilo iz povprečja in pritegnilo več turistov. Po drugi strani mestna opozicija vodstvu mestne občine očita, da je projekt dolgoročno finančno nevzdržen.
 

Zakaj koordinator potrebuje doktorat


Pri razpisu, ki ga je Razvojni center Murska Sobota pred kratkim objavil za koordinatorja v mednarodnih projektih, je pozornost javnosti pritegnila zahtevana izobrazba. Za ta položaj je namreč zahtevan doktorat znanosti s področja družbenih ved oziroma ekonomije.

Na vprašanje, zakaj so za delovno mesto zahtevali točno takšno izobrazbo, na RCMS odgovarjajo: »Poslanstvo Razvojnega centra Murska Sobota je načrtovanje in koordinacija skladnega regionalnega razvoja. Ob gospodarstvu in podjetništvu, turizmu, kulturi, mobilnosti, okolju in javni infrastrukturi je pomemben steber razvoja tudi spodbujanje raziskovalne dejavnosti. Za ta namen je RCMS po sklepu sveta zavoda začel postopek vzpostavitve raziskovalne enote. Eden od formalnih pogojev za vodjo raziskovalne enote je tudi doktorat znanosti. Zaradi pričakovane tematske usmeritve predvidenih raziskovalnih projektov je zahtevana izobrazba s področja družbenih ved.«
Za paviljon Expano in ureditev okolice 4,6 milijona evrov.
Deloval bo kot regijsko promocijsko središče Vrata v Pomurje.
Na obali gramoznice še motorični park in prostor za piknike.