Skrb za bolnike ali skrb za posel?

Društvo za zdravje naroda in Društvo na srcu operiranih Slovenije nasprotujeta kardiokirurgiji v celjski bolnišnici.

Objavljeno
08. marec 2018 21.48
jer/operacija
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Društvo za zdravje naroda in Društvo na srcu operiranih Slovenije v pismu premieru Miru Cerarju nasprotujeta vzpostavitvi centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja v Splošni bolnišnici Celje (SBC), ker da ni potreben, razmere v SBC pa da ogrožajo državljane. Štirje člani upravnega odbora Društva za zdravje naroda so povezani z MC Medicorjem. SBC zahteva javno opravičilo.

Kdaj naj bi ministrstvo za zdravje dalo namero za vzpostavitev centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja tudi v SBC, o kateri pišeta predsednika društev Jožef Ivan Ocvirk in Bojan Petek, ni znano. O tem ne vedo ničesar niti v celjski bolnišnici, kjer si za to prizadevajo že nekaj let. Pri tem pojasnjujejo, da je analiza ministrstva pokazala, da so tovrstne kapacitete v UKC Ljubljana in MC Medicor že optimalno izkoriščene. Dodali so, da kardiokirurški poseg z območja SBC potrebuje od 300 do 350 pacientov na leto, skupaj z drugimi kardiološkimi zdravljenji je teh pacientov še vsaj sto več. V UKC Maribor na kardiokirurški poseg čaka okoli 150 pacientov, v Celju na nujne kardiokirurške posege, ki jih opravljajo enajst let, čakajo štirje. Predstojnik kardiološkega oddelka v SBC dr. Dragan Kovačić je dodal, da so prve pobude za vzpostavitev novega centra dali kardiokirurgi iz UKC Ljubljana in UKC Maribor: »Pacientov je preveč in ne moremo dopustiti, da umirajo med čakanjem na poseg, kar se zdaj tudi dogaja.«

Ocvirk in Petek v pismu navajata, da za trenutne potrebe srčnih operacij zadostujejo dosedanji trije centri, poleg obeh UKC še zasebni MC Medicor. V upravnem odboru društva za zdravje naroda med drugimi sedijo predsednica uprave MC Medicor Metka Zorc, član nadzornega sveta dr. Boris Pleskovič, nekdanja direktorica Medicorja Barbara Ravnik in Dora Benedik, solastnica podjetja Dorikvan, nekdaj velikega delničarja MC Medicor. Član nadzornega sveta MC Medicor je tudi Bojan Petek, predsednik Društva na srcu operiranih Slovenije, ki se je poleg Ocvirka podpisal pod pismo premieru.

Ocvirk trdi, da pisma nista napisala, da bi pomagala Medicorju: »Tu gre za stroko in kakovost. Sploh ne gre za konkurenco, ker konkurence Medicorju v Sloveniji ni! Ima najnižjo umrljivost v Evropi, manj kot odstotek.«

Zahtevajo javno opravičilo

Ocvirk in Petek sta še zapisala, da SBC ne izpolnjuje ustreznih pogojev za delo srčne kirurgije in uspešno zdravljenje kardiovaskularnih bolezni, ter dodala: »Razmere v SBC ogrožajo slovenske državljane, saj je po objavljeni analizi in raziskavi bolnica z najvišjim odstotkom infektov.« Ocvirk pravi, da ničesar nista zapisala na pamet: »Gre za javno objavljene kazalnike kakovosti. V SBC so v zadnjem četrtletju 2017 pri 47 pacientih odkrili bakterijo MRSA, v UKC Maribor pri 30, za UKC Ljubljana pa ni podatka.« Statistika sicer pojasnjuje tudi, da je v obravnavnem četrtletju 45 bolnikov MRSA imelo že ob prihodu v SBC, tam sta se torej okužila dva.

V SBC še poudarjajo, da »bolniki z najbolj rezistentnimi sevi bakterij na kardiološki oddelek SBC prihajajo prav iz intenzivnih enot kardiokirurških oddelkov obeh kliničnih centrov, zato je trditev o neprimernosti razmer v SBC vsaj neutemeljena, če ne povsem absurdna«. Od društev zahtevajo javno opravičilo. Ocvirk je včeraj rekel le, da so podatki jasni.