Slabše od pričakovanja in napovedi

Julija je Slovenijo obiskalo pet odstotkov turistov manj kot lani, za toliko je upadlo tudi število nočitev. K olepšanju številk so pripomogli domači gostje, ki so ustvarili za devet odstotkov več prenočitev.

Objavljeno
25. avgust 2009 23.34
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Ljubljana - Po začasnih podatkih državnega statističnega urada je bilo julija v Sloveniji za pet odstotkov manj turistov kot julija lani, za enak delež se je zmanjšalo tudi število prenočitev. Število tujih gostov je upadlo kar za 13 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 15 odstotkov. Domači gostje so v nasprotju s tem precej prispevali k olepšanju številk, saj jih je bilo za 13 odstotkov več in so ustvarili za devet odstotkov več prenočitev. Skupno je v sedmih mesecih turistični obisk v Sloveniji padel za pet odstotkov, število prenočitev pa za štiri odstotke.

Direktor Slovenske turistične organizacije (STO) Dimitrij Piciga je nad rezultati nekoliko presenečen. Glede na vsa poročila iz glavnih turističnih destinacij so namreč v krovni turistični organizaciji pričakovali in napovedovali rezultate, podobne lanskim. »Težko razumem petodstotni padec in ne vem, kje je nastal,« se je čudil Piciga. Presodil je, da niti fantastična rast na domačem trgu ne more nadomestiti izpada tujih turistov, in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh temeljito analizirali rezultate in poskusili ugotoviti, kje (tako po destinacijah kot po strukturi prenočišč) je dejansko nastal izpad.

Dimitrij Piciga je dejal, da so skupni rezultati še vedno korektni in primerljivi z rezultati v drugih državah. Glede na to, da je avgust še vedno ključni mesec tudi za slovenski turizem in da v STO pričakujejo nekoliko slabše rezultate kakor julija, se najbrž ne bodo izpolnile želje odgovornih, da bi na koncu leta imeli le dvo- ali triodstotni padec števila prenočitev.

A pri tem je treba poudariti, da so včeraj objavljeni rezultati samo začasni in da bo statistični urad dokončne izdal šele čez nekaj mesecev. Prav včeraj je tudi popravil dokončne rezultate za februar. Po Picigovem mnenju je takih popravkov letos absolutno preveč. »Če kdaj, potem moramo prav letos imeti povsem točne in zanesljive podatke,« je poudaril. Zaradi petodstotnega upada števila turistov pa verjetno niso preveč pesimistične niti napovedi turističnega gospodarstva, da se bodo zmanjšali prihodki za 20- do 30-odstotkov.

Iz sredine tiskane izdaje Dela