Sladko življenje v Istri do onemoglosti

Sladka Istra pričakuje več kot 20.000 obiskovalcev, 500 različnih sladic in več kot 100.000 kosov slaščic.

Objavljeno
20. september 2014 22.29
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Več kot 20.000 obiskovalcev šeste Sladke Istre pričakujejo organizatorji tega najbolj množičnega turističnega dogodka v Kopru, ki se je začel danes in se bo končal jutri zvečer v Kopru, zaradi slabega vremena prvič v Areni Bonifika.

Jutri pričakujejo še precej večji obisk, kot je bil danes, saj se bodo slovenskim gostom pridružili potniki s kar treh potniških ladij, ki so skoraj hkrati priplule v koprsko pristanišče. »Med potniškim terminalom in Areno Bonifika bo ves čas vozil avtobus, gostje pa lahko pridejo tudi peš,« je povedala Tamara Kozlovič, ki vodi Turistično združenje Koper. Medtem ko so imeli lani rekordnih 30.000 obiskovalcev, so si za letos zaradi vremena postavili nekoliko nižji cilj. Toda v Bonifiki so vseeno oddali več kot 120 stojnic, na njih je vsaj 500 različnih vrst slaščic, ponudniki pa načrtujejo, da jih bodo prodali več kot 100.000 kosov, je prepričana Kozlovičeva. Vsak majhen košček sladice (ki je namenjen bolj okušanju) stane pol evra.

Na največji sladki festival v državi Koprčani ne vabijo samo z zanimivimi sladkimi izdelki, ampak tudi s slaščičarsko delavnico, vodeno degustacijo vin in piv, kuharsko delavnico Ena sladica na dan odžene zdravnika stran s Tomažem Bevčičem, s predavanjem o zdravilnih učinkih zelišč in začimb v sladki kulinariki, s slaščičarsko delavnico Izdelaj svojo dolenjsko sladico itd. Tukaj si slaščičarski mojstri res dajo duška; kdor kaj velja v sladkem svetu, se mora pokazati na Sladki Istri.

Seveda je obiskovalce najbolj zanimala najtorta, ki so jo letos pripravili v hotelu Žusterna Term Čatež z naslovom Torta z orta (torta iz vrta). Njen avtor je šef kuhinje Damjan Jerman, ki je za zmagovalno torto spekel dva biskvita (enega iz korenčka, drugega iz zmletih bučkinih semen), med biskvit pa je namazal tri kreme: ena je bila iz sveže kozje skute, z maskarponejem, kislo smetano in sladkorjem; druga je bila iz maskarponeja, kisle smetane in svežih robidnic, tretja pa iz kuhanih in zmešanih buč kokaido s sladkorjem. Na koncu je torto premazal s čokoladno glazuro, jo okrasil z robidnicami, korenčkom, bučo in bučnimi semeni. Najizvirnejša sladica je včeraj postala manfiore (mandlji, fige in orehi) Adrie Ankaran, najboljše sladko vino pa muškat 2013 iz kleti Pucer z Vrha.