Sladkogorski gasilci: vrnitev odpisanih

Gasilska zveza se zoper sodbo ne bo pritožila, občina Šentilj pa je napovedala umik tožbe zaradi vozila za gašenje in kombija.

Objavljeno
07. oktober 2014 19.07
Nova vozila PGD Sladki vrh, 7.7.2014, Sladki vrh
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Šentilj – Gasilska zveza Slovenske gorice se ne bo pritožila na sodbo, s katero je sodišče odločilo, da je bila izključitev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Paloma nezakonita. Posledično je umik tožbe zoper sladkogorske gasilce zaradi vračila dveh vozil napovedala tudi občina Šentilj.

Predsednik gasilske zveze Samo Vrtin je povedal, da se s PGD Paloma ne želijo več bosti. »Ne moremo si privoščiti dodatnih sodnih stroškov. Vsoto, ki jo je naložilo sodišče (1000,40 evra, op. p.) bomo plačali.«

Napovedal je ureditev internih pravnih aktov zveze, zlasti disciplinski pravilnik in statut, v katerem zdaj sploh ni bilo določeno, v kakšnih primerih je mogoča izključitev člana iz zveze, na kar je v sodbi opozorilo tudi okrajno sodišče. Sklep o izključitvi je razglasilo za nezakonitega, ker prenehanje članstva v statutu zveze ni bilo pravno urejeno. Društvo bi bilo možno izključiti le, če ne bi izpolnjevalo več niti osnovnih pogojev za članstvo, kar pa se v konkretnem primeru ni zgodilo.

»Dobljena tožba še ne pomeni prijateljstva«

PGD Paloma so lanskega februarja iz zveze vrgli zaradi povsem banalne zadeve, ki je gasilcem iz ostalih devetih društev tako najedala živce, da s sladkogorskimi gasilci niso več hoteli sodelovati. Na gasilskih tekmovanjih v mladinskih kategorijah so namreč PGD Paloma očitali goljufanje z letnicami rojstev tekmovalcev, kot tudi, da je tekmovalce pripeljalo od drugod.

Predstavniki drugih devetih društev so na upravnem odboru gasilske zveze odločitev, da se zoper tožbo ne bodo pritožili, sprejeli s stisnjenimi zobmi, na nek način pod prisilo, je bilo razumeti Vrtina: »Dobili so tožbo, spoštovanje in prijateljstvo pa je druga zgodba. Na nas je, da poskušamo razmere umirjati.« Če bi se negativno vzdušje stopnjevalo, imajo društva po Vrtinovih besedah možnost izstopiti iz zveze.

»Upam, da ne bo kakšnih drugih potez z njihove strani, da je to to in da so se s sodbo sprijaznili,« se je na novico, da se gasilska zveza ne bo pritožila odzval predsednik PGD Paloma Silvo Fišer. Po njegovih besedah bi bila zdaj naslednja logična poteza še umik tožbe za vračilo dveh vozil, ki sta jo vložila občina Šentilj in tovarna Paloma.

Sledi umik tožbe občine

»Jaz ne bom nič kompliciral,« je poudaril župan Šentilja Edvard Čagran, ki se po 20 letih poslavlja od te funkcije, saj letos ni več kandidiral. Takoj ko bo dobil uradno obvestilo, da je PGD Paloma vključeno v zvezo, mu bo v podpis poslal novo pogodbo za opravljanje gasilske službe, tožbo, ki je občino doslej stala 3000 evrov, pa bo umaknil.

Občina in tovarna Paloma sta se na PGD Paloma spravili s tožbo, vredno 147.394 evrov, po izključitvi iz gasilske zveze. Društvu sta namreč naprej kupili tovornjak za gašenje, to pa je, ker ima status humanitarnega društva, pri nakupu uveljavilo oprostitev davka. S tem denarjem, prostovoljnimi prispevki in pomočjo občine je zatem kupilo še kombinirano vozilo.