Slapnik: Vlada naj odloči o umiku tajnosti z orožarskih dokumentov

Poslanca Zares je »pozitivno presenetila« odločba informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar.

Objavljeno
08. november 2011 12.47
Posodobljeno
08. november 2011 12.58
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Poslanec Zares Tadej Slapnik poziva premiera, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja, da ukrepa zoper obrambno ministrico Ljubico Jelušič, saj naj bi ministrstvo v postopku odločanja o umiku tajnosti z orožarskih dokumentov kršilo pravila upravnega postopka, poroča STA. Pahorja tudi poziva, naj se zavzame, da o umiku tajnosti vlada odloči na naslednji seji.

»Do naše pritožbe so na Mors zavajali tudi informacijsko pooblaščenko,« trdi Tadej Slapnik (Zares) misleč na zaupne orožarske dokumente, s katerih obrambno ministrstvo nikakor noče odstraniti oznake zaupnosti.

Poslanca Zares je tako »pozitivno presenetila« odločba informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar.

Slapnik je danes predstavil najnovejšo odločbo urada informacijske pooblaščenke, ki obrambnemu ministrstvu nalaga, da mora Slapnikovo zahtevo za umik tajnosti z vseh državnozborskih dokumentov o orožju (z dne 24. marca 2011) najpozneje v petnajstih delovnih dneh od vročitve odločbe (vročena je bila 28. oktobra letos) skupaj s predlogom odločitve predstojnika organa poslati v odločanje vladi

Slapnik si želi, da bi bili državljani še pred državnozborskimi volitvami seznanjeni z orožarskimi dokumenti. Pojasnil je, da je najprej to poskušal doseči s poslanskimi pobudami, a z njimi ni uspel. Kasneje je bila v DZ vendarle sprejeta deklaracija, na podlagi katere bi nastal zakon, ki bi omogočil umik stopnje zaupnosti s teh dokumentov. Predlog zakona je bil nato vložen v parlamentarno proceduro, vendar pa so se takrat po Slapnikovih besedah začele »manipulacije« s strani poslancev SDS, ki so zavlekle sprejemanje zakona.