Slavko Gaber: Nisem verjel, da res to berem

Kacin po mnenju poslanca LDS krivce za poraz na volitvah išče vsepovsod. Po njegovem ni dovolj zrel za vodenje največje opozicijske stranke.

Objavljeno
13. december 2006 07.00
Slavko Gaber
Ljubljana – Liberalni demokrati se s krizo v stranki spoprijemajo že vse od volilnega poraza leta 2004. Kaže pa, da težave še nikoli niso bile tako resne oziroma da v stranki še nikoli ni bilo nakopičenega toliko nezadovoljstva, kot ga je zaznavati po nedavnih lokalnih volitvah. Predsednik LDS Jelko Kacin tudi v zadnji Delovi Sobotni prilogi priznava, da ostaja vse bolj osamljen in ne skriva, da je stranka v slabem stanju. Zlasti njegovi kritiki opozarjajo, da je januarski kongres še zadnja možnost za konsolidacijo LDS in skrajni čas za strnitev vrst, če želi LDS na prihodnjih volitvah še računati na solidno podporo volivcev.

Januarja bo kongres odločal o Kacinovi zaupnici. Čedalje glasnejši so tisti, ki menijo, da Kacin ni primeren za vodenje stranke, kakršna je LDS. Pred nedavnim mu je pismo, v katerem ga med drugim poziva k umiku s položaja predsednika, napisal poslanec Slavko Gaber. Ta Kacina opozarja na mnoge napake, ki jih je po mnenju številnih ljudi v stranki naredil v letu dni vodenja LDS. Kacin, ki mu je, vse tako kaže, Gaber že dolgo trn v peti, ga je nazadnje v Sobotni prilogi ostro kritiziral, češ da ta ne prevzema svoj del odgovornosti v stranki, redko pride na svet stranke, s članstvom LDS komunicira po medijih, se ne vključi v projekte programske prenove stranke, na pisma ne odgovarja, ne kandidira, ne pomaga, izvoljeno vodstvo ignorira in odkrito prezira. In za povrhu vsega ne daje nobenih izjav.

Res je, da se Slavko Gaber v zadnjem času ni pretirano izpostavljal z dajanjem izjav v zvezi s stranko. Kaže pa, da je šel Kacin tokrat po Gabrovem mnenju vendarle predaleč. Slavko Gaber je včeraj za Delo dejal: »Kacinovi očitki gredo v kontekst njegovega občega nezadovoljstva bolj ali manj z vsemi ljudmi na tem svetu. V Sobotni prilogi je poračunal z Zoranom Jankovićem, s poslanskim klubom, z Borutom Pahorjem, precej eksplicitno z Gantarjem, med drugim se je spotaknil tudi ob mene. Očitno je gospod precej nervozen. To lahko razumem, ker je na čelu stranke pač doživel zelo resen poraz na lokalnih volitvah, ta se je priključil tistemu, ki ga je sam doživel, ko je vodil listo LDS za evropske volitve 2004, in tistemu, ki smo ga skupaj doživeli na državnozobrskih volitvah istega leta.« Zdaj išče krivce naokoli, pravi Gaber in dodaja, da Kacin pri tem, ko govori o klubu in o njem, pozablja povedati, da je na prvem svetu po svoji izvolitvi za glavno temo naredil izključitev Milana M. Cvikla in Majde Širca iz izvršnega odbora.

Več o tem si preberite v sredini tiskani izdaji Dela.