Slovenci množično zapuščajo Slovenijo

Beg možganov: v štirih letih se je odselilo 20.298 državljanov, letos 7997.

Objavljeno
06. oktober 2012 23.15
Posodobljeno
06. oktober 2012 23.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Slovenski državljani pospešeno zapuščajo Slovenijo. V prvih osmih mesecih letos se jih je odselilo 7997, kar je skoraj dvakrat toliko kot lani in desetkrat več kot, na primer, leta 1995 (v tabeli). Po oceni poznavalcev gre za beg možganov, kar vodi v nacionalno katastrofo. Zelo veliko zaskrbljenost so izrazili akademiki SAZU.

Podatek o letos odseljenih Slovencih (med njimi jih je 5743 odjavilo bivališče za stalno, 2254 pa začasno) ni popoln. V resnici je odseljenih še več, saj mnogi odjavijo bivališče šele veliko pozneje, na primer ko morajo plačati davek, ali pa bivališča sploh ne odjavijo, če so še študentje brez prihodkov, so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Podatkov o tem, koliko je med odseljenimi visokoizobraženih, magistrov in doktorjev znanosti, ni, toda ocene poznavalcev in tudi vsakodnevni pogovori kažejo, da gre za beg možganov. »Ko pridem na Institut Jožefa Stefana, vsi mladi govorijo samo o tem, s kom v tujini so se pogovarjali in kam bodo odšli. Bojim se, da bodo odšli za vedno. Zelo sem zaskrbljen za dolgoročni razvoj države,« opisuje stanje med mladimi raziskovalci dr. Franci Demšar, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. V zadnjih letih se je zelo povečalo tudi zanimanje za študij v tujini, kar že kaže na prihodnje odselitvene tokove. Zunaj Slovenije je lani s pomočjo državne štipendije študiralo 2642 študentov, mnogi pa tudi brez štipendij. Štipendisti imajo zavezo, da se po končanem študijo vrnejo, a mnogi kljub temu ostanejo v tujini.

Podobno vre med zdravniki. Zdravniška zbornica je zdravnikom v zadnjih treh letih izdala 169 potrdil o dobrem imenu, ki jih potrebujejo za zaposlitev v tujini, pri čemer je število vsako leto večje. Zdravnike, ki jih v tujino povabijo, zaposlijo kar brez potrdila, tako da jih je po oceni zdravniške zbornice iz države odšlo še več. Govorimo o izgubi ene cele generacije diplomantov medicinske fakultete v treh letih. »To je nacionalna katastrofa,« pravi Gordana Živčec Kalan, predsednica zbornice.

Zelo zaskrbljeni zaradi odseljevanja mladih izobražencev, še posebno raziskovalcev, ki bi morali biti nosilci jutrišnjega razvoja Slovenije, so na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU). Njen predsednik prof. dr. Jože Trontelj je zato pisal ministru za šolstvo, znanost, šport in umetnost Žigi Turku. »Kot enega od možnih ukrepov smo akademiki svetovali pripravo sistema, ki bi ohranjal povezavo med mladimi znanstveniki in gostiteljskimi ustanovami v tujini na eni strani ter njihovimi prvotnimi mentorji in matičnimi ustanovami v domovini. Prav bi bilo sprejeti zavezo, da bomo po letih uspešnega dela ali izpopolnjevanja v tujini zanje poiskali zaposlitev doma,« je dejal prof. Trontelj.