Slovenci porabimo 23 milijonov nagrobnih sveč letno

Slovenci smo med največjimi porabniki sveč na svetu na prebivalca. Porabimo 9000 ton nagrobnih sveč na leto.

Objavljeno
30. oktober 2011 09.40
Posodobljeno
30. oktober 2011 09.43
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Kot poudarjajo v družbi za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh, so odpadne nagrobne sveče koristna surovina, saj je kar 75,4 odstotka njihovih sestavnih materialov mogoče reciklirati, piše Slovenska tiskovna agencija. V sekundarne surovine je mogoče predelati vse tri glavne sestavine odpadnih nagrobnih sveč, in sicer ohišje iz plastike, ostanke parafina in kovinski pokrov.

Prvi korak celovitega ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami predstavlja ločeno oddajanje in zbiranje odpadnih nagrobnih sveč na pokopališčih, grobiščih, ob spomenikih in na drugih javnih površinah.

Bi prižgali letos svečo manj?

Ministrstvo za okolje je letos začelo z osveščevalno akcijo Bi prižgali letos svečo manj? Ob tem izpostavljajo, da je prednostna naloga celotne Evrope preprečevanje nastajanja odpadkov, spodbuditi pa želijo k razmisleku za manj prižiganja sveč.

Prednostna naloga celotne Evrope v ravnanju z odpadki je preprečevanje njihovega nastajanja, na drugem mestu pa je priprava odpadkov za ponovno uporabo, sledi recikliranje ter druga predelava, npr. energetska predelava, šele na zadnjem mestu je odlaganje.

Akciji okoljskega ministrstva se pridružujejo tudi Slovenska Karitas in škofijska Karitas Koper. V slednji opozarjajo na posameznike, ki bi jim denar, porabljen za nakup brezštevilnih sveč na grobovih pokojnih, olajšal vsakodnevno skrb za preživetje.

Podobno akcijo letos že tretjič pripravljajo tudi v Novi generaciji SLS Zagorje ob Savi. Namen akcije Manj svečk za manj grobov je omejevanje pretiranega okraševanja grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč sredstva preusmeriti v dobrodelne namene.

Nad omenjeno akcijo pa je ogorčen David Jurkovič iz Svečarstva Jurkovič, ki je eden vodilnih proizvajalcev sveč v regiji. Meni, da akcija pomeni neposredno in konkretno selektivno oškodovanje določene panoge. Prepričan je, da ni več gora odpadnih sveč, saj da je za vse odpadne nagrobne sveče poskrbljeno s strokovno reciklažo.