Slovenci, ste zadovoljni z življenjem? Po anketi načeloma ste.

Slovenci smo na splošno zadovoljni, a se ne veselimo prihodnosti. Najbolj optimistični so v Avstriji in Švici.

Objavljeno
10. oktober 2012 13.33
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Dunaj - Zadovoljstvo z življenjem na splošno je v anketi Marketagent.com izrazilo 53 odstotkov vprašanih Slovencev, pogled v prihodnost pa je v Sloveniji manj optimističen kot v drugem četrtletju letošnjega leta.

Medtem se težave slovenskih bank kažejo v zaupanju Slovencev v nacionalne finančne institucije. Kot povzema Slovenska tiskovna agencija, jim zaupa le še sedem odstotkov Slovencev.

Raziskava Inštituta za spletne tržne in javnomnenjske raziskave v osrednji Evropi Marketagent.com, ki jo izvajajo štirikrat letno v 13 evropskih državah - v Avstriji, Bolgariji, Češki, Franciji, Hrvaški, Italiji, Madžarski, Nemčiji, Poljski, Slovaški, Sloveniji, Srbiji in Švici - je pokazala, da so z življenjem na splošno ponovno najbolj zadovoljni prebivalci Avstrije in Švice, med najmanj zadovoljne pa se uvrščajo državljani Srbije, Madžarske in Hrvaške.

Kot so zapisali na inštitutu, je pogled v prihodnost v vseh državah, ki so bile vključene v raziskavo, manj optimističen kot v drugem četrtletju letošnjega leta. Vrednost indeksa, ki je izračunan na podlagi več različnih dejavnikov, kot so ocena gibanja življenjskih stroškov in pričakovanja glede osebne finančne situacije, je tako padla še tretjič zapored. Največji padec je bil zaznan v Franciji in Sloveniji. V prihodnost po pričakovanjih najbolj optimistično zrejo v Švici in Avstriji, najmanj optimističen pogled v prihodnost pa je med prebivalci Madžarske.

Vse manj zaupamo bankam

Nenehne težave največjih slovenskih bank in nezmožnost sanacije le teh se kažejo tudi v zaupanju Slovencev v nacionalne finančne institucije. Če je v drugem četrtletju letošnjega leta zaupanje v nacionalne finančne institucije izrazilo še skoraj 12 odstotkov Slovencev, je v tretjem četrtletju zelo veliko zaupanje izrazilo zgolj 0,6 odstotka Slovencev, nadaljnjih 6,3 odstotka pa je izrazilo veliko zaupanje v omenjene institucije. Pričakovano v svoje nacionalne finančne institucije najbolj zaupajo v Švici.