Slovencu zavrnili azil na Hrvaškem

Hrvaške oblasti so zavrnile prošnjo slovenskega državljana za azil na Hrvaškem zaradi ksenofobije v Sloveniji in strahu za lastno prihodnost.

Objavljeno
23. februar 2007 12.08
Glagovna stavka izbrisanih
Zagreb - Hrvaške oblasti so zavrnile prošnjo slovenskega državljana za azil na Hrvaškem zaradi ksenofobije v Sloveniji in strahu za lastno prihodnost, piše današnji Novi list. Reški časnik dodaja, da se je 42-letni moški, ki so ga zaradi zaščite identitete poimenovali Anton, nato za krajši čas vrnil v Slovenijo, v Štatenberk pri Novem mestu. Njegova starša sta za časnik povedala, da njihov sin sedaj dela kot voznik tovornjaka, vendar ni znano, kje se trenutno nahaja.

Prvemu prosilcu za azil na Hrvaškem, ki prihaja iz Slovenije in kake države EU, je hrvaško notranje ministrstvo zavrnilo prošnjo za azil minuli mesec, njegove prošnje pa potem tudi ni sprejel odbor hrvaške vlade, ki obravnava prošnje prosilcev za azil in azilantov. Anton ni sprožil upravnega postopka na hrvaškem upravnem sodišču, kar je bila še ena možnost, da bi poskušal dobiti azil.

Anton je državljan Slovenije, ki je v prošnji zapisal, da je raven ksenofobije nekaterih političnih struktur v Sloveniji, v državi v kateri je rojen, nevzdržna. Med primeri ksenofobije je Anton omenjal kršitve človekovih pravic romske družine Strojan in izbrisane. Omenjene kršitve človekovih pravic je po lastnih navedbah kritiziral tudi v svojih besedilih, ki naj bi bila objavljana v slovenskem tisku. Dejal je tudi, da se je potem spopadel z "nacionalisti in religijo", ter da sta ga začeli preganjati policija in pravosodje.

Anton, ki je po poklicu ključavničar, je na lastno pobudo zapustil center za prosilce za azil v Kutini in se vrnil v svojo domovino, ker je bilo možno, ker je ves čas obdržal osebne dokumente.

Doslej je na Hrvaškem azil dobila le ena oseba, mlada ženska iz Afrike, kar se je zgodilo novembra lani.