Slovenija brez mnenja o vojnih zločinih v Gazi

Na glasovanju v svetu ZN za človekove pravice, ki je s preglasovanjem sprejel resolucijo o lanski izraelski ofenzivi v Gazi, se je Slovenija vzdržala.

Objavljeno
16. oktober 2009 14.11
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Ljubljana - Na glasovanju v svetu Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi o kršenju človekovih pravic na zasedenih palestinskih področjih, ki vključuje tudi poročilu sodnika Richarda Goldstona o izraelski ofenzivi na območju Gaze je Slovenija - pričakovano - ostala brez mnenja, a slovenski molk je bil glasen. Poročilo južnoafriškega sodnika natančno dokumentira vojne zločine in domnevne zločine proti človeštvu, ki so jih med skoraj enomesečno izraelsko vojaško operacijo na območju Gaze zagrešili pripadniki izraelske vojske in palestinskega gibanja Hamas, in tako od Izraela kot od Hamasa zahteva uvedbo neodvisne preiskave zločinov v šestih mesecih, ali pa bo Goldstonovo poročilo prešlo v obravnavo varnostnega sveta in, pozneje, Mednarodnega kazenskega sodišča.

Za resolucijo je glasovalo 25 držav, 11 držav se je vzdržalo (med njimi Slovenija, Belgija in Norveška), 6 držav je glasovalo proti (med njimi ZDA, Madžarska, Slovaška, Nizozemska in Italija), 5 držav pa ni glasovalo (med njimi Velika Britanija in Francija).

Občutek, da se slovensko zunanje ministrstvo ne bo odločilo za podporo resoluciji, je bilo mogoče dobiti že na jutranji tiskovni konferenci slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja po srečanju z egiptovskim kolegom Ahmedom Abulom Gejtom, ki je na uradnem obisku v Sloveniji spremljal egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

»Slovenija podpira Goldstonovo poročilo. Menimo, da ga je treba zelo resno obravnavati,« je na vprašanje Dela, ali sta se z egiptovskim sogovornikom dotaknila tudi trenutno najbolj vročega diplomatskega krompirja, odgovoril Žbogar in dodal, da razprava v svetu ZN za človekove pravice poteka prehitro in da resolucija, ki je zdaj na mizi (z dodatkoma o izraelskem nasilju v vzhodnem Jeruzalemu, op.p.), ne bo omogočila resne obravnave poročila, ki ga je brez zadržkov podprla visoka komisarka ZN za človekove pravice Navanethem Pillay. Na začetku zasedanja v Ženevi je pozvala Izrael in palestinsko gibanje Hamas k samostojni in neodvisni preiskavi vojnih zločinov in sojenju zločincem.

»Sojenje vojnim zločincem in spoštovanje človekovih pravic nista ovira miru, temveč temeljni pogoj, na podlagi katerega lahko zgradimo zaupanje in na koncu tudi trajni mir,« je v Ženevi jasno povedala Pillayeva.

Goldstonovo poročilo so Izraelci grobo zavrnili in pred dnevi začeli intenzivno lobistično akcijo, s katero so hoteli prepričati zunanja ministrstva po vsem svetu, naj ne podprejo resolucije. Ministri izraelske vlade so med pohodom »svoje resnice« po vrsti klicali zunanja ministrstva, najbolj aktiven je bil kar premier Benjamin Netanjahu: marsikje so bili Izraelci - kakor ponavadi - uspešni. V Mladiki zanikajo, da je zazvonilo tudi pri njih.

Minister Žbogar za več uravnoteženosti in postopnosti


Minister Žbogar je na tiskovni konferenci še dejal, da resolucija, o kateri so glasovali v Ženevi, ne odraža uravnoteženosti Goldstonovega poročila, ki je kritično tako do Izraela kot do palestinskega gibanja Hamas, in opozoril, da je poročilo kompleksno, kar zahteva postopno obravnavo. »Mi ne bi imeli problemov, da resolucija pozdravi poročilo in pozove obe strani, tako Izrael kot Hamas, naj v šestih mesecih izpeljeta notranje preiskave, kakor predvideva poročilo, in da po šestih mesecih visoka komisarka poroča svetu Združenih narodov za človekove pravice, kako potekajo te notranje preiskave. In potem se svet odloči o nadaljnjih postopkih,« je Žbogar pojasnil slovensko stališče do predlagane resolucije, ki pa je Slovenija, v nasprotju z vrsto držav, ki se niso uklonile izraelskemu pritisku, ni podprla.

V mlahavi evropski zunanji politiki - enako velja za Združene narode - je institucija »vzdržanosti« pač priljubljen (ne)spodoben način za izogibanje moralni odgovornosti, ki bi jo, denimo, prinesla podpora Goldstonovemu poročilu, ki natančno in nedvoumno dokumentira vojne zločine in morebitne zločine proti človeštvu, ki so se zgodili med izraelsko ofenzivo na območje Gaze.