Slovenija, evropska rekorderka

Po novem bomo imeli namesto osmih le štiri državne proslave - za dan državnosti (25. junij), dan samostojnosti in enotnosti (26. december), slovenski kulturni praznik (8. februar) in po novem tudi za dan Evrope.

Objavljeno
29. oktober 2009 21.06
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Po novem bomo imeli namesto osmih le štiri državne proslave - za dan državnosti (25. junij), dan samostojnosti in enotnosti (26. december), slovenski kulturni praznik (8. februar) in po novem tudi za dan Evrope, ki bi ga praznovali maja. Vlada je pripravila predlog, po katerem bi na državni ravni po novem s proslavami zaznamovali le štiri dneve. S tem bi se približali številu, ki je običajno v drugih evropskih državah, kjer imajo navadno največ štiri državne proslave na leto. Zdaj je Slovenija z osmimi prava rekorderka.

O tem, koliko državnih proslav bo in kdaj bodo, odločata koordinacijski odbor za proslave in vlade. Predlog koordinacijskega odbora za državne proslave, ki je nastal na pobudo vlade, je sestavljen tako, da število državnih proslav zmanjša na štiri - a še čaka na obravnavo vlade. Proslave, ki so poleg tega, da so vezane na celotno Slovenijo, še posebno pomembne za kakšno regijo, pa naj bi organizirali ob »okroglih« obletnicah - vsakih pet let. Leta 2010 bi tako z državno proslavo zaznamovali dan reformacije oziroma dan Primoža Trubarja (aktualen je namreč predlog za spremembo imena), leta 2012 vrnitev Primorske k matični domovini, leta 2013 dan Rudolfa Maistra, leta 2014 združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in nato leta 2015 spet dan reformacije oziroma Primoža Trubarja in tako naprej. Tega bomo praznovali ravno danes, in sicer ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Govornik na slovesnosti z naslovom »Berite!« bo predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Več v petkovi tiskani izdaji Delo