Slovenija-Hrvaška: od ljubezni do zamer

Kako nerešena vprašanja vplivajo na gospodarstvo.

Objavljeno
25. maj 2017 22.49
N. M.
N. M.

Ljubljana – Lahko poslabšani odnosi med Slovenijo in Hrvaško na politični ravni omajejo izjemne gospodarske odnose med sosedama? Ljudje, ki živijo in poslujejo med dvema državama, verjamejo, da ne.

V prihodnjih tednih bo arbitražno sodišče sporočilo razsodbo o morski meji med Slovenijo in Hrvaško. Težko je pričakovati, da bi ta izboljšala odnose med Ljubljano in Zagrebom. Nasedli Agrokor je še ena od ovir za izboljšanje odnosov med sosedama.

Kako ti odnosi vplivajo na gospodarstvo in življenje ljudi, smo preverili pri poslovnih ljudeh, ki odlično poznajo obe državi. »Žalosti me, da je med državama toliko nerešenih vprašanj. Upam, da je na obeh straneh meje dovolj pametnih ljudi, ki bodo preprečili nadaljnje slabšanje odnosov,« pravi hrvaški milijonar in častni konzul v Splitu Branko Roglić, ki ključne položaje v svoji družbi zaupa Slovencem.

Da politični odnosi med sosedama niti zdaleč ne vplivajo slabo na odnose med ljudmi, sta prepričana tako slovenski menedžer v službi hrvaškega koncerna kot šefica hrvaške turistične organizacije v Sloveniji. Ko pomislimo na Matjaža Keka, ki je z nogometaši Rijeke vstopil v hrvaško športno zgodovino, ugotovimo, da odnosi s sosedi sploh niso tako slabi, kot se zdi.

Več preberite v današnjem Svetu kapitala!