Slovenija in Avstrija v skupnem projektu proti poplavam

Slovenija in Avstrija pripravljata skupni projekt o upravljanju z vodami, ki med drugim zagotavlja boljšo poplavno varnost. Projekt, vreden 3,5 milijona evrov, financira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Objavljeno
22. september 2009 14.41
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Maribor - S petkovim slovesnim podpisom konzorcijske pogodbe na Univerzi v Mariboru se bo uradno začel skupni čezmejni projekt slovenskih in avstrijskih partnerjev DraMurCi (Drava-Mura Crossborder Initiative). Gre za 3,5 milijona evrov vreden štiriletni projekt, financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki bo pomemben za upravljanje z vodami.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila vodja projekta Renata Jecl z mariborske fakultete za gradbeništvo, omenjeni projekt spodbuja skupne rešitve za pristojne organe oblasti obeh držav ob rekah in je namenjen raziskovanju, razvoju, preprečevanju tveganj in integriranemu upravljanju z vodami. Po njenih besedah gre za krepitev skupnih pristopov in izmenjavo izkušenj na področju upravljanja voda, zagotavljanja poplavne varnosti, hidroenergetske izrabe in ohranjanja biotske raznovrstnosti v porečjih, kar so tudi poudarki pri prilagajanju na podnebne spremembe.

 

"Najpomembnejšo vrednoto projekta predstavlja spoznanje, da je gospodarjenje z vodami in upravljanje na porečju učinkovito le, če v razvoju sodelujeta obe državi in če upoštevamo vse dele reke. Čezmejno sodelovanje je tako neizogibni način pristopa, če želimo doseči usklajeno načrtovanje in izvajanje ukrepov v rečni strugi," je poudarila Jeclova in dodala, da projekt združuje štiri slovenske in tri čezmejne partnerje na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

 

Vodja Centra za upravljanje z vodami porečja Drave Nevenka Colnarič je ob tem dodala, da je glavni cilj projekta povezovanje na področju gospodarjenja z vodami na območju dveh največjih rek, Drave in Mure, ki si ju delita Slovenija in Avstrija. To povezovanje bo po njenih besedah temeljilo na osnovi vodne in poplavne direktive Evropske unije, projekt pa bo potekal v šestih delovnih sklopih, v katerih bodo vzpostavljeni skupni standardi za zaščito pred poplavami, izmenjane bodo izkušnje na strokovni ravni, izvedeni pa bodo tudi pilotski projekti na že določenih območjih obeh rek.