Slovenija in BiH podpisali sporazum o obrambnem sodelovanju

Obrambna ministra Slovenije in Bih sta podipsala sporazum o sodelovanju na obrambnem področju.

Objavljeno
18. december 2006 19.50
Minister za obrambo Karl Erjavec
Otočec - Minister za obrambo Karl Erjavec in minister za obrambo Bosne in Hercegovine (BiH) Nikola Radovanović sta danes na Otočcu podpisala sporazum med Slovenijo in BiH o sodelovanju na obrambnem področju. Namen današnjega delovnega srečanja obeh ministrov je bila tudi izmenjava mnenj in pogledov na dvostransko sodelovanje na obrambnem področju po vstopu BiH v Partnerstvo za mir.

Erjavec in Radovanović sta ob tem izrazila zadovoljstvo, da je prišlo do omenjenega podpisa, za katerega so po besedah Erjavca zadnje podrobnosti uredili že junija. Erjavec je po podpisu dejal, da je Slovenija ves čas podpirala vstop BiH v Partnerstvo za mir in menila, da BiH uresničuje svoje obrambne reforme.

Današnji sporazum je dobra podlaga za poglobljeno sodelovanje med državama tudi na poti BiH v zvezo NATO, je dejal Erjavec. "Današnji podpis pomeni utrjevanje prijateljskih odnosov med obema državama in njunima vojskama", je poudaril Erjavec, obenem pa je zaželel BiH veliko uspeha v programih Partnerstva za mir.

Radovanović pa je izpostavil, da današnji podpis odraža dobre dvostranske odnose med obema državama. Kot je dodal, vstop BiH v Partnerstvo za mir kaže pot tudi za vstop v zvezo NATO oziroma v dolgoročno varnostno stabilnost v državi.

Ena izmed prioritet obrambne politike Slovenije je prav področje jugovzhodne Evrope, predvsem stabilizacija razmer ter krepitev sodelovanja v tej regiji. Obrambno sodelovanje med Slovenijo in BiH pa naj bi se nanašalo predvsem na skupno usposabljanje vojakov, krizno usposabljanje in sodelovanje pri mirovnih operacijah.