Slovenija in BiH podpisali sporazum o pravni pomoči

Slovenija in BiH s podpisom pogodbe o pravni pomoči v civilnih in kazenskih zadevah odpirata novo poglavje na področju pravosodnega sodelovanja, meni Zalar.

Objavljeno
21. oktober 2009 14.33
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Pravosodni minister Aleš Zalar je s kolegom iz BiH Barišo Čolakom podpisal sporazum med Slovenijo in BiH o pravni pomoči v civilnih in kazenskih zadevah. Kot je ob tem v izjavi za javnost povedal Zalar, državi s podpisom omenjene pogodbe odpirata novo poglavje na področju pravosodnega sodelovanja.

Kot je še dejal Zalar, je obisk Čolaka še ena potrditev zglednega sodelovanja med državama. Slovenija in BiH tesno sodelujeta na področju pravosodja in praktično nimata odprtih vprašanj, z namenom okrepitve sodelovanja v civilnih in kazenskih zadevah pa sta s kolegom iz BiH danes podpisala omenjeni sporazum.

 

Čolak se je strinjal z Zalarjem, da državi s podpisom sporazuma odpirata novo poglavje, obenem pa sta s tem zaključili vse tisto, kar je nujno za pravosodni ministrstvi. "Mislim, da bo ta sporazum zagotovo olajšal komunikacijo in predvsem koristil državljanom obeh držav," je dodal Čolak.

 

Pravna pomoč po tem sporazumu obsega pošiljanje in vročanje pisanj ter izmenjavo obvestil o predpisih in predpisov, pošiljanje podatkov in izpiskov iz kazenske evidence, prevzem kazenskega pregona kot tudi procesna dejanja - zaslišanje strank, prič, izvedencev in drugih oseb, hišna ali osebna preiskava, odvzem predmetov, začasna privedba, ogled, izvedenstvo in drugo.

 

Kot je poudaril Zalar, sporazum torej zajema vse, kar je pomembno, da se posamezni pravosodni postopek lahko uspešno zaključi. Sporazum pa je pomemben tudi v luči približevanja BiH Evropski uniji, saj na nek način ureja tudi vprašanja, ki jih sicer ureja unija.

Čolak pa je menil, da ima BiH dobro priložnost izkoristiti zelo dobrodošle izkušnje, ki jih ima Slovenija, "s katero smo nemajhno število let delili skupno usodo", iz procesa pridruževanja Evropski uniji.