Slovenija in Ukrajina z roko v roki

Zunanji minister Samuel Žbogar se mudi na delovnem obisku v Ukrajini. S Porošenkom sta potrdila dobre vezi med državama, zvečer se Žbogar sreča še z ukrajinskim predsednikom.

Objavljeno
21. oktober 2009 15.39
Mo.Z.
Mo.Z.
Kijev - Zunanji minister Samuel Žbogar se mudi na delovnem obisku v Ukrajini. Dopoldne se je srečal s Petrom Porošenkom, novim zunanjim ministrom Ukrajine, ki se je Sloveniji zahvalil za pomoč pri približevanju Ukrajine EU. Obenem je poudaril, da je Ukrajina kljub gospodarski krizi odprta za mednarodno menjavo. Ukrajino še posebej zanimata podpis sporazuma o poglobljeni prosti trgovini in liberalizaciji vizne politike.

Minister Žbogar je na obisku dejal, da se politični in gospodarski stiki med državama dobro razvijajo, zagotovil je podporo pri vključevanju Ukrajine v EU. Minister je opozoril na krepitev gospodarske diplomacije in pohvalil odločitev Ukrajine, da je ukinila dodatne carinske dajatve na uvoz, ki so precej otežile delovanje slovenskih podjetij na ukrajinskem trgu.

Minister Žbogar bo zgodaj popoldne priredil delovno kosilo za predstavnike slovenskih podjetij, ki nastopajo na ukrajinskem trgu, kasneje pa se bo udeležil Foruma za napredek demokracije, kjer bo nastopil kot eden uvodnih govornikov. Tema letošnjega Foruma so volilni sistem in njihova vloga pri krepitvi demokracije. Zvečer se bo minister udeležil večerje, ki jo prireja ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.