Slovenija je zopet pobeljena

Po skorajda spomladanskem vremenu je v pretekli noči večji del Slovenije znova pobelil sneg. Največ ga je zapadlo v gorah po Gorenjskem, po nižinah pa v osrednji in južni Sloveniji ter na Notranjskem, je povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje. Zaradi snega se je na cestah zgodilo tudi več prometnih nesreč.

Objavljeno
17. februar 2011 10.43
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana - Ob sedmih zjutraj so največ novega snega namerili na Voglu, kjer ga je zapadlo 38 centimetrov, na Vojskem pa 30 centimetrov. Na letališču Lesce je bilo 13 centimetrov snega, v Ratečah osem, v Kočevju devet, v Postojni in Ljubljani pa tri centimetre snega, piše STA.

Kot je povedal dežurni prognostik, bo do večera še občasno rahlo snežilo ali deževalo, zvečer pa postopno ponehalo. Za petek napovedujejo na Primorskem in v višjih legah države jasno vreme, drugod po Sloveniji pa nizko oblačnost in meglo, ki se bo preko dneva redčila.

Zaradi snega se je zgodilo več prometnih nesreč

Zaradi snega in prometnih nesreč je oviran tudi promet na slovenskih cestah, so za STA povedali v prometno-informativnem centru za državne ceste. Na primorski avtocesti je v smeri Ljubljane oviran promet med Razdrtim in Postojno, pred priključkom Postojna ter med Ravbarkomando in Uncem, v smeri Kopra pa pred izvozom Logatec. Zaradi prometne nesreče je polovična zapora na glavni cesti Kočevje-Ljubljana pred Turjakom, promet je močno oviran na regionalni cesti Mlačevo-Rašica je pri Zdenski vasi.

Zaradi snega je na cestah Idrija-Godovič ter Ajdovščina-Col-Črni vrh-Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike, na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina pa promet za tovorna vozila. Prelaz čez Vršič je zaprt zaradi nevarnosti plazov, na avstrijski strani Ljubelja je obvezna uporaba verig.

Na cestah so posipne in plužne skupine. Voznikom zato priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram, piše STA.