Slovenija med deset državami z največ samomori

Slovenija se po številu storjenih samomorov uvršča med prvih deset držav na svetu. V zadnjih 50 letih je tako zaradi samomora umrlo kar 27.000 ljudi. Med samomorilci je 3,5-krat več moških.

Objavljeno
08. september 2009 14.18
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Slovenija je po koeficientu samomorilnosti med prvimi desetimi državami na svetu. V zadnjih petdesetih letih je po podatkih Statističnega urada RS (Surs) v Sloveniji zaradi samomora umrlo skoraj 27.000 ljudi, kar pomeni, da je vsakih 16 ur zaradi samomora umrl en človek. Moški pri nas storijo samomor 3,5 krat pogosteje od žensk.

 

V zadnjem desetletju, med letoma 1999 in 2008, je v Sloveniji za posledicami samomorilnih dejanj umrlo povprečno 524 ljudi na leto, in sicer 405 moških ter 119 žensk. Lani je bila vsaka 45. smrt posledica samomora, so zapisali na spletni strani Sursa.

 

V Sloveniji je bilo, kot navajajo, že leta 1960 več kot 25 samomorov na 100.000 prebivalcev. V obdobju med letoma 2000 in 2006 so se vrednosti tega koeficienta samomorilnosti (število samomorov na 100.000 prebivalcev) gibale med 25 in 30, zadnji dve leti pa so se znižale na 22 oz. 20.

 

Za samomor se je v Sloveniji v zadnjih 50 letih odločilo 20.714 moških in 6.142 žensk, lani pa je zaradi samomora umrlo 324 moških in 84 žensk. Samomor sicer poskuša storiti več žensk kot moških, vendar je Slovenija tudi po številu samomorov med ženskami v svetu visoko uvrščena, in sicer na tretje mesto.

 

Glede na stan umrlih zaradi samomora je v Sloveniji tveganje za samomor največje med ovdovelimi in ločenimi moškimi, najnižje pa med samskimi in poročenimi ženskami.

 

Povprečna starost umrlega zaradi samomora je skoraj 51 let, kar je dve desetletji manj od povprečne starosti osebe, ki umre naravne smrti. Precej nižja je starost tistih, ki so poskušali storiti samomor, a so dejanje preživeli, pojasnjujejo na Sursu.

 

Prepričanje, da se samomor dogaja le v določenih starostnih skupinah, je po njihovih navedbah napačno. Podatki za Slovenijo in tudi raziskave po svetu namreč potrjujejo, da se samomori dogajajo v vseh življenjskih obdobjih in ne le v mlajših in srednjih letih.

 

V Sloveniji je samomor pri otrocih, mlajših od 15 let, redkejši, sicer pa se število samomorov s starostjo povečuje. Glede samomora starostniki pri nas predstavljajo zelo ogroženo skupino, saj je po številu samomorov med ljudmi, starejšimi od 65 let, Slovenija prva na svetu. Po podatkih raziskav WHO je smrt zaradi samomora pri starejših ljudeh najpogosteje posledica depresije. Lani se je pri nas za samomor sicer odločilo največ prebivalcev, starih med 40 in 59 let.

 

Samomorilnost v Sloveniji ni na vseh območjih enako intenzivna. Razlike glede pogostosti samomorov v posameznih regijah so zelo velike, med severovzhodno in jugozahodno Slovenijo več kot trikratne. V zadnjem desetletju je najvišji koeficient samomorilnosti na severovzhodu države, proti jugozahodu pa se zmanjšuje. Najbolj prizadete regije so tako Prekmurje, Štajerska, Koroška ter Dolenjska.

 

Lani pa so bile zaradi pojava samomorilnosti močneje prizadete jugovzhodna Slovenija, spodnjeposavska, savinjska in zasavska ter pomurska regija, najmanj pa notranjsko-kraška in goriška statistična regija.

 

Dve tretjini samomorilcev v Sloveniji se odločita za smrt z obešanjem, kar je posebnost držav vzhodne Evrope, še navajajo na Sursu.