Slovenija med najmiroljubnejšimi državami na svetu

Slovenija se je na podlagi globalnega indeksa o miru med 144 državami uvrstila na visoko 9. mesto, v regiji Srednje in Vzhodne Evrope pa na prvo. Poleg Slovenije se je v regiji najbolje odrezala Češka.

Objavljeno
03. november 2009 08.43
Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Washington - V ameriški prestolnici Washington od 1. do 3. novembra poteka Globalni simpozij miroljubnih držav, ki se ga udeležujeta tudi slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Slovenija se je na podlagi globalnega indeksa o miru uvrstila na visoko 9. mesto med državami v svetu.

 

Simpozij je organiziral Fulbrightov center skupaj z Zavezništvom miroljubnih držav, razpravljajo pa o poročilu Inštituta za ekonomiko in mir ter revije The Economist, ki sta pripravila tako imenovani Globalni indeks miru. Ta indeks povezuje stopnjo miru v državi in gospodarske dosežke na podlagi 23 dejavnikov. Slovenija se je med 144 državami uvrstila na 9. mesto, v regiji Srednje in Vzhodne Evrope pa na prvo.

 

Organizatorji simpozija so povabili po dva predstavnika iz po dveh držav, ki so se glede na indeks uvrstile najbolje v devetih geografskih regijah sveta. Namen simpozija je opredeliti vzroke za uvrstitve držav, poiskati odgovor na vprašanje, zakaj dejavniki miru in blaginje različno vplivajo v posameznih državah in kako bi se te pozitivne vzorce dalo prenesti na države z nižjim indeksom miru.

 

Poleg Slovenije se je v regiji najbolje odrezala Češka. V Zahodni Evropi sta bili to Danska in Norveška, v regiji severne in srednje Amerike ter Karibov Kanada in Kostarika, v regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike Katar in Oman, v regiji južne in jugovzhodne Azije Singapur in Vietnam, v regiji Podsaharske Afrike Bocvana in Malavi, v Oceaniji Nova Zelandija in Avstralija, v vzhodni Aziji Japonska in Južna Koreja, v južni Ameriki pa Čile in Urugvaj.

 

Za Slovenijo so ugotovili, da zagovarja mirno reševanje sporov in sodeluje v programih izobraževanja o pravicah otrok, spoštuje dobrobit državljanov in mir v domovini z državno blaginjo, spoštuje pravice manjšin in jim daje glas v parlamentu in ima sistem ombudsmana za boljšo zaščito pravic in svoboščin.

 

Poročilo ob indeksu navaja slovensko zgodovino od časov Karantanije in omenja, da si jo je Thomas Jefferson vzel za zgled demokratične države. Poročilo navaja različne domače in mednarodne projekte Slovenije, med drugim program za rehabilitacijo v izraelski zimski ofenzivi poškodovanih palestinskih otrok, ki ga je sprožil predsednik Danilo Türk in druge.