Slovenija na 16. mestu po kreativnosti

Martin Prosperity Institute države ocenjujejo po talentu, tehnologiji in strpnosti. Na slednjem Slovenija najbolj šepa.

Objavljeno
26. december 2015 10.41
tre-SLOVENIJA
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Na Martin Prosperity Institute so po poročanju STA ponovno predstavili lestvico globalnega indeksa kreativnosti, v kateri ocenjujejo in razvrščajo 139 držav znotraj različnih kategorij, kot so talent, tehnologija in toleranca oz. strpnost. Na prvo mesto se je uvrstila Avstralija, Slovenija pa se znašla na 16. mestu. Najslabše se je odrezala na področju strpnosti.

Študija Martin Prosperity Institute je pokazala, da so v ekonomija znanja, kjer potrošnja in produkcija temeljita na intelektualnem kapitalu, trije T-ji – to so talent, tehnologija in toleranca oziroma strpnost – povezani z gospodarskim in družbenim razvojem.

Kot so zapisali v raziskavi, imajo države, ki dosežejo visok indeks kreativnosti, višjo raven produktivnosti, konkurenčnosti, podjetništva in človeškega razvoja nasploh. Kreativnost je povezana tudi z urbanizacijo, pri čemer bolj urbanizirane države dosežejo višji indeks ter večjo družbeno enakost, pojasnjujejo raziskovalci.

V raziskavi so tako merili tehnologijo oziroma vlaganje posamezne države v raziskave in razvoj ter število patentov na prebivalca, talent oziroma delež odraslih s terciarno izobrazbo in delež delovne sile v kreativnih industrijah ter tolerantnost oziroma odnos do migrantov, rasnih in etičnih manjšin ter istospolno usmerjenih.

Najvišje na lestvici Avstralija, nato ZDA in Nova Zelandija

Najvišje na lestvici globalnega indeksa kreativnosti se poleg Avstralije uvršajo še Združene države Amerike ter Nova Zelandija, sledijo jim Kanada, Danska in Finska. Švedska, ki je bila najvišje na lestvici uvrščena tako v raziskavi iz leta 2004 kot tudi 2011, je tokrat padla na sedmo mesto, predvsem na račun rezultatov na področju talenta in tehnologije.

Vodilna država na področju tehnologije je Južna Koreja, ki ji sledita Japonska in Izrael, talent pa je najvišje ocenjen v Avstraliji, Islandiji ter Združenih državah Amerike. Najbolj tolerantna država je Kanada, za njo se uvrščata še Islandija ter Nova Zelandija.

Slovenijo šepa na področju strpnosti

Slovenija se je v zadnji študiji iz leta 2011 premaknila za šest mest ter skupaj s Švico ter Francijo zasedla 16. mesto. V štirih letih je Slovenija bistveno napredovala na področju tehnologije, kjer trenutno zaseda 17. mesto v primerjavi s 23. leta 2011. Večji premik je opazen predvsem na področju vlaganja v tehnologijo in razvoj.

Na področju talenta se Slovenija z osmim mestom uvršča med prvih deset držav, še vedno pa povprečje globalnega indeksa kreativnosti Slovenije navzdol vlečejo rezultati na področju tolerance oziroma strpnosti, kjer se je Slovenija uvrstila na 35. mesto.

Raziskovalci namreč opozarjajo, da odprtost do raznolikosti spodbuja gospodarski razvoj, medtem ko ga homogenost zavira. »Prostori, ki so odprti za nove ideje, privlačijo več kreativnih ljudi iz celotnega sveta. Ti spodbujajo nastajanje inovacij in zagonskih podjetij, ki ustvarjajo nove industrije,« pojasnjujejo na Martin Prosperity Institute.

Po deležu delovne sile v kreativnih industrijah se Slovenija umešča na 22. mesto, kar je podobno kot leta 2011, ko je bila 21. Oseb s terciarno izobrazbo je v Sloveniji 87 odstotkov, kar je 4. najvišji delež med državami, vključenimi v raziskavo.

Slabše so se na lestvici globalnega indeksa kreativnosti uvrstile vse sosednje države. Pri tem se je Avstrija uvrstila nekoliko višje od Slovenije le na področju talenta ter tolerance. Najslabše se je uvrstila Hrvaška, ki se je znašla na 58. mestu, še piše STA.