Slovenija ne bo izpolnila ciljev Nata

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je potrdila oceno računskega sodišča, da Mors z nakupom osemkolesnikov ne bo moglo doseči sprejetih ciljev zveze Nato niti nacionalnih ciljev.

Objavljeno
26. avgust 2009 21.48
T. S.
T. S.
Ljubljana - Ministrstvo za obrambo (Mors) z nakupom osemkolesnikov ne bo moglo doseči sprejetih ciljev zveze Nato, ki so veljali v času nakupa, niti nacionalnih ciljev, določenih v srednjeročnih obrambnih programih, je včeraj potrdila oceno računskega sodišča ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Velik del bo preložila na poznejše obodbje, »precejšnji del teh ciljev pa bo treba najbrž tudi redefinirati, saj jih Slovenija ne bo mogla izpolniti«, je še povedala. S tem je ministrica že odgovorila predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Jožefu Jerovšku (SDS), ki je zaradi ugotovitev računskega sodišča za prihodnji torek sklical izredno sejo.

 

Izjave ministrice tudi potrjujejo neuradne informacije, da bodo v proračunih za prihodnji dve leti zelo zmanjšali prav sredstva ministrstva za obrambo. Pogajanja o razrezu proračuna še niso končana - predvidoma naj bi o tem danes odločala vlada -, zato ministrica Ljubica Jelušič ugibanja o radikalnem krčenju sredstev ne komentira. Odzvala pa se je na ugotovitve računskega sodišča, ki je - po njenih besedah - potrdilo tisto, kar so decembra lani ob pregledu vseh pogodb in dokumentov, povezanih z nakupom osemkolesnikov, ugotovili tudi na ministrstvu za obrambo. Večino napak so odpravili že med revizijo, je povedala, ugotovitve pa bodo upoštevali pri prihodnjih investicijah in opremljanju vojske. Tako so med drugim že uredili področje protidobav, plačana pa je tudi večina pogodbenih kazni zaradi zamud pri dobavah. »Zaračunali smo vse pogodbene penale, tako zaradi zamud pri trinajstih že dobavljenih oklepnikih kot pri neizpolnjevanju drugih pogodbenih obveznosti,« je zagotovila ministrica.

 

Ugotovitve sodišča, je povedala ministrica, bodo Morsu olajšale delo pri pogajanjih o reprogramiranju pogodbe o nakupu osemkolesnikov, saj bo zagotovo treba spremeniti »število oklepnikov, njihovo ceno, dinamiko dobav in tudi opremo«. Kot je ministrica povedala že decembra, je prvih 13 oklepnikov polno opremljenih, zadnjih 25 oklepnikov pa so le školjke, brez motorja, menjalnika in koles. »Prazne« oklepnike naj bi dobili na koncu izpolnjevanja pogodbe - torej po sedanji pogodbi do leta 2013 - po tem letu pa bi se odločali o nadgradnji teh praznih vozil, »odločanje pa bi bilo povezano z izpolnjevanjem ciljev zveze Nato«.


Iz četrtkove tiskane izdaje Dela