Slovenija nima argumentov za evropsko sodišče

Italijanski zunanji minister Franco Frattini se čudi slovenski vztrajnosti okrog Žavelj in plinskih terminalov. V pogovoru za Piccolo je povedal, da ne vidi pravne osnove za tožbo proti Italiji.

Objavljeno
20. september 2009 23.47
Bodoči zunanji minister Franco Frattini
Tone Hočevar
Tone Hočevar
Rim - Italija bo Sloveniji predložila prav vso javno dokumentacijo, ki so jo pripravili v španski družbi Gas Natural, seveda pa ne morejo nikamor poslati dokumentacije, ki je poslovna last španske družbe. Pogovori med Italijo in Slovenijo se bodo nadaljevali, na koncu pa bo o uplinjevalniku v Žavljah odločala dežela Furlanija - Julijska krajina, in ne rimska vlada. Tako je za tržaški časnik Piccolo pojasnil italijanski zunanji minister Franco Frattini, ki je v petek sodeloval na pogovorih med predsednikoma vlad Silviom Berlusconijem in Borutom Pahorjem, zdaj pa ugotavlja, da Slovenija nima prav nobene podlage za to, da Italijo toži pred evropskim sodiščem.

 

Sodeč po pogovoru, ki ga je včeraj objavil tržaški časnik Piccolo, Francu Frattiniju in italijanski politiki pravzaprav ne pride na misel, da bi se zaradi slovenskih protestov in opozoril, da se bo Ljubljana obrnila na evropsko sodišče, kar koli spremenilo.

 

Tržaška občina je že odločno podprla projekt uplinjevalnikov, pravi minister, ki se mu zdi zadeva tako rekoč končana. Na dodatno vprašanje novinarja Maura Manzina, ki je ministra opomnil, da bosta drugi dve občini, dolinska in miljska, vložili pritožbe na sodišču v Laciju, pa je Frattini odgovoril, da je taka pač zgodba vseh uplinjevalnikov v državi, zato Italija tudi toliko zaostaja za drugimi evropskimi državami. Nacionalni interes mora prevladati nad lokalnim, tudi razsodba lacijskega sodišča mora biti hitra.

 

Zaostanek je treba hitro nadomestiti, uplinjevalnik v Žavljah bo absolutno varen, tudi morebitni čezmejni vplivi na okolje bodo v okviru norm, torej ni razlogov za zaustavljanje projekta. Komisija ministrstva za okolje je avtonomna, pripravlja svoje raziskave in ocene, Slovenija bo o vsem pravočasno obveščena.

 

Na kakšni podlagi pa bi lahko Slovenija postavila problem na evropsko sodišče, so na koncu vprašali Frattinija. Minister je odgovoril, da po njegovem v evropskih papirjih ni ničesar, kar bi pomagalo Sloveniji pri morebitni tožbi na evropskem sodišču.

 

»Obstaja načelo dobrega sosedstva, ki je splošnega pomena in ga Italija spoštuje, zato se tudi posvetuje s Slovenijo. A posvetovanje seveda ni isto kot skupno odločanje. Pripravljeni smo sodelovati, kot pravnik pa prav zares ne vidim pravne osnove za tožbo proti Italiji. Upam tudi, da se kaj takega sploh ne bo zgodilo,« je sklenil italijanski zunanji minister Franco Frattini.


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela