Slovenija praznuje 16 let samostojnosti in enotnosti

Na današnji dan pred 16 leti so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Premier Janša je ob tej priložnosti v poslanici poudaril, da je Slovenija obdobje samostojnosti dobro izkoristila.

Objavljeno
26. december 2006 09.20
Milan Kučan ob razglasitvi rezultatov plebiscita
Ljubljana - Na današnji dan pred 16 leti so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Na plebiscitu se je tri dni pred tem, 23. decembra 1990, kar okoli 95 odstotkov od 93,2 odstotka volilnih upravičencev, ki so se glasovanja udeležili, izreklo za samostojno in neodvisno državo. Na datum razglasitve plebiscitnih rezultatov, 26. decembra, v Sloveniji obeležujemo državni praznik.

V državnem zboru so dan samostojnosti in enotnosti že v petek počastili s slavnostno sejo, temu pa je sledila osrednja državna slovesnost v Cankarjevem domu.

Janša: Slovenija dobro izkoristila obdobje samostojnosti

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je predsednik vlade Janez Janša v poslanici poudaril, da je Slovenija obdobje samostojnosti dobro izkoristila. "Za nami je prehojena pot, ki jo lahko štejemo za uspešno. Danes je Slovenija razvita evropska država, enakopravna članica EU in zveze Nato, katere cilji so postavljeni visoko," je zapisal. Po Janševem prepričanju je Slovenija pripravljena tudi za prihodnje izzive.

Premier Janša je spomnil, da bo Slovenija leta 2008 kot prva med novimi članicami predsedovala EU. "Slovenski jezik se tako danes sliši v Bruslju in Strasbourgu, enakopravno z vsemi ostalimi evropskimi jeziki, kar smo si v vsej svoji zgodovini lahko samo želeli. Tega velikega slovenskega uspeha enostavno ne moremo prezreti," meni Janša.

Janša: Pred generacijami v Sloveniji je boljša prihodnost

Danes je Slovenija po Janševih besedah na pravi poti, gospodarski kazalniki so odlični. Ob več kot petodstotni gospodarski rasti beleži eno najnižjih stopenj inflacije in hkrati visoko rast zaposlenosti. Vsi kazalniki kažejo, da se bo tak trend nadaljeval tudi v prihodnje. Skrb za gospodarski razvoj ostaja ena glavnih prioritet tudi v prihodnjem letu, je zagotovil.

Svet je v zadnjih letih doživel globalne spremembe. Slovenija je pripravljena na izzive, ki jih te spremembe prinašajo, poudarja Janša. "Naše pretekle izkušnje in znanje so zagotovilo, da bomo našli prave rešitve in odgovore na vprašanja, ki jih bo pred nas postavila prihodnost. Pred generacijami, ki danes živimo v Sloveniji, je boljša prihodnost, kot so jo kadarkoli doslej imeli naši predniki," je prepričan premier.

Premier pozval k nacionalnemu soglasju


Ustvarjanje ugodnih pogojev za gospodarski razvoj in narodovo ustvarjalnost na vseh področjih življenja je izziv, ki ga vlada po Janševih zagotovilih sprejema z vso odgovornostjo. Prihodnost nam prinaša obilo novih priložnosti. "Odprimo jim vrata in z zaupanjem vase sprejmimo izzive. Verjamem, da bomo v ključnih trenutkih, tako kot v zgodovini že večkrat, znali združiti svoje najboljše moči in pogumno sprejemati prave odločitve glede svoje prihodnosti," je zapisal predsednik vlade.

Janša je v poslanici še pozval k iskanju nacionalnega soglasja ob vseh strateških vprašanjih in čestital vsem državljankam in državljanom Slovenije ob dnevu samostojnosti in enotnosti.