Slovenija proti enostranskim izjavam

Hrvaški predsednik Mesić je opozoril, da bi zavrnitev arbitražnega sporazuma pomenila ponovno blokado hrvaških pogajanj z Evropsko Unijo. Pojasnil je, da bo meja določena na podlagi mednarodnega prava.

Objavljeno
29. oktober 2009 21.18
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je včeraj opozoril, da bi zavrnitev arbitražnega sporazuma pomenila ponovno blokado hrvaških pogajanj z Evropsko Unijo. Sporazum res prinaša tveganje, je presodil, a če ga ne bomo sprejeli, se odrekamo članstvu v Uniji za vrsto let. Mesić je pojasnil, da bo meja določena na podlagi mednarodnega prava in konvencij in da bo določen režim in pristop k odprtemu morju. Po njegovem mnenju je režim plovbe čez akvatorij določen, po vstopu Hrvaške v EU pa bodo veljali tudi standardi Unije.

Stjepan Mesić včeraj ni hotel podrobneje komentirati potez opozicije, predvsem največje stranke SDP, rekel pa je, a se preveč osredotoča na nevarnosti. Predsednik sicer sodi, a bi morali sporazum javno objaviti. Po informacijah iz SDP, ki je v sredo zavrla sprejemanje slovensko-hrvaškega sporazuma, bodo pogajanja med vlado in stranko še naprej intenzivna.

Predsednik SDP Zoran Milanović je včeraj zvečer napovedal, da se kljub napovedim danes ne bo srečal s premierko in da se »vidijo v saboru«. Podpora sporazumu bo odvisna le od tega, ali se bo Jadranka Kosor opravičila za šest demagoško izgubljenih let. O sporazumu še naprej meni, da je zelo slab, celo »diplomatski fuš«. Izbirati moramo med dvema slabima odločitvama, je dejal, torej med ponovno blokado ali tem spoazumom. Opozoril je, da je bil sporazum dva meseca na mizi, čakal na podpis, zdaj pa bi morali v dveh dneh sprejeti odločitev, to pa da je neodgovorno in neresno.

Hrvaški mediji poročajo, da bo Zagreb sporazumu, če bo podpisan, dodal posebno enostransko izjavo, v kateri je menda zapisano, da Hrvaška ne bo priznala nobenih koridorjev. Nekateri mediji pa pišejo o izjavi, ki jo je oziroma jo bo Hrvaška dala predsedstvu EU in predstavnikom ZDA; v njej menda piše, da se Hrvaška ne zavezuje dati Sloveniji izhoda na odprto morje. Še najbolj verjetno je, da bo Hrvaška z izjavo poskušala zmanjšati tveganje, da bi arbitri našli rešitev, podobno tisti iz sporazuma Drnovšek-Račan. »Hrvaška ima, tako kot Slovenija, suvereno pravico, da k besedilu sporazuma predlaga enostranske izjave. Slovenija je sicer zavrnila predloge dvostranskih izjav in vztraja pri prvotno predlaganem besedilu arbitražnega sporazuma,« je včeraj pojasnil Boštjan Lajovic iz službe za odnose z javnostmi slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.

Več v petkovi tiskani izdaji Delo