Slovenija proti smrtni kazni za Huseina

Po vprašanju poslanca SD Aurelia Jurija ministru za zunanje zadeve Ruplu glede stališča do smrtne kazni za Huseina, je MZZ sporočilo, da kazni nasprotujejo.

Objavljeno
29. december 2006 17.46
Dimitrij Rupel bo kot slovenski zunanji minister v EU imel veliko dela
Ljubljana - Zunanje ministrstvo je danes ponovilo stališče Slovenije, da smrtna kazen nad strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom ne bi smela biti izvršena. Slovenija se namreč skupaj z ostalimi članicami EU dosledno zavzema za ukinitev smrtne kazni na globalni ravni, so povedali na MZZ.

MZZ je slednje sporočilo, potem ko je poslanec SD Aurelio Juri na zunanjega ministra Dimitrija Rupla naslovil pisno poslansko vprašanje glede stališča slovenske vlade oziroma zunanjega ministrstva do smrtne kazni za Huseina.

"Smrtna kazen ni prava rešitev in ne bi smela biti izvršena," je na novinarski konferenci 6. novembra dejal zunanji minister Dimitrij Rupel, zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da se stališče ministrstva do tega vprašanja ni spremenilo.

Sadam Husein je bil 5. novembra obsojen na smrt zaradi pokola 148 šiitov iz vasi Dudžail leta 1982. Prizivno sodišče je v torek potrdilo smrtno kazen, ki mora biti v skladu z iraško zakonodajo izvršena v 30 dneh. Iraško kazensko sodišče je v četrtek objavilo sodbo, v kateri je zavrnilo pritožbo in ukazalo izvršitev smrtne kazni, kar je prva faza postopka, ki se bo zaključil z obešanjem.