Slovenija se pridružuje listini vrha o deklicah

Listina obravnava dve obliki nasilja nad ženskami in deklicami - pohabljanje ženskih spolovil in otroških prisilnih porok.

Objavljeno
11. oktober 2014 12.03
HONGKONG-CHINA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana - Danes je tretji mednarodni dan deklic, ki je posvečen preprečevanju nasilja nad njimi. Ob tem dnevu se Slovenija s skupnim pismom zunanjega ministrstva in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridružuje listini vrha o deklicah, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Listina obravnava dve obliki nasilja nad ženskami in deklicami, in sicer pohabljanje ženskih spolovil in otroških, zgodnjih in prisilnih porok. Obe obliki nasilja prizadeneta prav najstnice in s tem onemogočita, da v polni meri uživajo svoje pravice in prispevajo svoj delež k oblikovanju sedanje in prihodnje podobe sveta.

Generalna skupščina ZN je decembra 2011 sprejela odločitev o vzpostavitvi mednarodnega dneva deklic z namenom opozarjanja na številne težave, kršitve in zlorabe, ki se dogajajo deklicam zaradi njihovega spola, ter z namenom spodbujanja in varstva vseh njihovih pravic, piše STA.

Ministrstvo za zunanje zadeve ob tem pozdravlja razglasitev mlade pakistanske aktivistke za pravice deklic do izobraževanja Malale Jusufzaj za letošnjo Nobelovo nagrajenko za mir. Malala, ki si bo nagrado razdelila z indijskim aktivistom Kailashem Satyarthiem, pooseblja letošnjo temo mednarodnega dneva deklic, saj je bila žrtev nasilja zaradi svojega spola in želje po izobraževanju. Njen boj je namenjen opolnomočenju deklic z namenom odprave nasilja nad njimi, so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Po podatkih Unicefa je vsaka četrta deklica v najstniških letih podvržena fizičnemu nasilju in vsako deseto dekle mlajše od 20 let prisiljeno v spolne odnose. Več kot 700 milijonov žensk po svetu je bilo poročenih pred dopolnjenim 18. letom starosti, od tega 250 milijonov pred 15. letom starosti.

Podatki kažejo, da v nekaterih državah kar 70 odstotkov deklic v najstniških letih, ki so bile žrtve fizičnega nasilja ali spolnih zlorab, nikoli ni poiskalo pomoči. Podatki tudi razkrivajo visoko stopnjo strpnosti do nasilja, predvsem pri deklicah, saj skoraj polovica najstnic meni, da lahko partner upravičeno pretepa svojo partnerko v posebnih okoliščinah, kot na primer, ko gre za odklonitev spolnih odnosov, odhod od doma brez partnerjevega dovoljenja, spore, zapostavljanje otrok ali slabo pripravljeno večerjo, še piše STA.