Slovenija se zanima za sedež agencije EU na področju notranjih zadev

Slovenija se zanima za sedež nove evropske agencije na področju notranjih zadev, imenovane Agencija za operativno upravljanje obsežnih IT-sistemov.

Objavljeno
21. september 2009 15.51
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Bruselj - Slovenija se zanima za sedež nove evropske agencije na področju notranjih zadev, imenovane Agencija za operativno upravljanje obsežnih IT-sistemov, je danes v Bruslju potrdila notranja ministrica Katarina Kresal. "Velika verjetnost je, da bo Slovenija kandidirala, seveda pa je marsikaj odvisno od tega, ali bomo dobili mesto za Acer," je pojasnila.

 

Evropska komisija je predlog za vzpostavitev te nove regulatorne agencije na področju notranjih zadev predstavila 24. junija. Namen je vzpostaviti agencijo, ki bi bila odgovorna za dolgoročno operativno upravljanje druge generacije schengenskega informacijskega sistema (SIS II), vizumskega informacijskega sistema (VIS) in sistema za primerjavo prstnih odtisov prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev (Eurodac) s ciljem, da bi postala center odličnosti za IT-sisteme na področju svobode, varnosti in pravosodja.

 

Predlog se sicer obravnava šele na delovnih telesih in na tej stopnji je Slovenija izrazila zanimanje za sedež te agencije. "Zanimanje se razvija (...) Želja je prisotna," je povedala ministrica, a poudarila, da je kandidatura odvisna od tega, ali bo Slovenija dobila sedež Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). "Glede na to se da marsikaj tudi spremeniti," je dejala. Za sedež Acerja se potegujeta tudi Romunija in Slovaška. V prvem krogu glasovanja je največ glasov dobila Slovenija, odločitev o sedežu Acerja pa naj bi bila sprejeta do konca leta.