Slovenija stavi na širitev schengenskega območja

Predsednik vlade Janez Janša je z nemško kanclerko Angelo Merkel in portugalskim premierom Joséjem Sócratesom v evropskem parlamentu predstavil ključne sestavine trojnega predsedovanja.

Objavljeno
18. januar 2007 07.00
Strasbourg – »Pričakujemo zelo uspešno delo Nemčije in Portugalske; tako bodo vsa najtežja vprašanja urejena, še preden bo Slovenija prišla na vrsto za predsedovanje,« se je pošalil predsednik vlade Janez Janša med tiskovno konferenco v evropskem parlamentu, na kateri je z nemško kanclerko Angelo Merkel in portugalskim premierom Joséjem Sócratesom predstavil ključne sestavine premiernega trojnega predsedovanja v zgodovini Unije.

A ne glede na bilanco predhodnic za krmilom skupnosti »nam bo gotovo ostalo še kaj dela«, je nadaljeval Janša. Posebej je poudaril, da se bo že na začetku šestmesečnega mandata Slovenije končala širitev schengenskega območja, kajti 1. januarja 2008 bodo odpravljene kopenske notranje meje v Uniji, marca pa tudi kontrole na letališčih. To bo po Janševem prepričanju »pripomoglo k združitvenemu občutku državljanov, tudi iz novih članic«, hkrati pa povečalo varnost v Uniji. Slovenski premier se je zahvalil Portugalski za pobudo o nadgradnji sedanjega informacijskega sistema, ki je omogočila skrajšanje zamude pri vključitvi novih članic v schengensko območje.

Med predsedovanjem Slovenije, torej od januarja do julija 2008, je predvidena razprava o reviziji prenovljene lizbonske strategije. Ob koncu mandata pa bo evropski svet razpravljal o novi integrirani usmeritvi za prihodnje triletno obdobje tega dolgoročnega projekta spodbujanja rasti, zaposlovanja in konkurenčnosti.

Delovni program trojke vsebuje tudi trdno zavezo za nadaljevanje širitve. Tri predsedujoče države bodo ta proces vodile v skladu s strategijo, ki so jo najvišji politiki Unije določili decembra lani, zajema pa trdne zaveze, da bo skupnost spoštovala dane obljube kandidatkam in hkrati vztrajala pri izpolnjevanju vseh meril.

Več o tem si lahko preberete na 3. strani četrkove tiskane izdaje Dela