Slovenija v Siriji nima vojakov

Slovenska vojska in morebitni napad: O tem ne moremo špekulirati, saj doslej nismo bili vključeni v prav nobene pogovore.

Objavljeno
29. avgust 2013 21.00
SYRIA-CONFLICT
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Slovenska vojska zdaj nima pripadnikov na misiji Združenih narodov v Siriji – razen vojaka, ki se na vojaško poveljstvo v Sirijo vozi iz Izraela in opravlja delo operativnega častnika. Kaj natanko počne vojak v sirskem kampu Faouar? »Operativni častnik, sicer odvisno od nalog, v glavnem zbira in analizira podatke ter spremlja razmere na karti,« razlagajo v SV.

Zaradi zagotavljanja varnosti pripadnikov Slovenske vojske (SV) je vlada 11. junija sklenila, da je sodelovanje pripadnikov SV v operaciji Združenih narodov UNTSO, ki vključuje tudi področje Sirije, omejeno izključno na območje Izraela in Libanona.

Na spletni strani SV lahko še preberemo, da v Siriji deluje pet pripadnikov SV (po svetu jih je zdaj malo več kot 400), vendar so nam z generalštaba razložili, da se tja – v Faouar – na delovno mesto vozi zgolj eden.

Drugi delujejo kot vojaški opazovalci Združenih narodov na lokacijah zunaj Sirije: dva patruljirata v južnem Libanonu, dva pa v izraelskem mestu Tiberias.

Njihova naloga je patruljiranje ob modri črti med Libanonom in Izraelom, sestankovanje z župani in predstavniki libanonske vojske, statično opazovanje in patruljiranje po Golanu ter izvajanje inšpekcij pri sirski in izraelski vojski. Zdaj se te pri sirski vojski ne izvajajo, so nam razložili na generalštabu.

Na generalštabu pravijo, da glede napovedanega napada zahodnih sil na Sirijo še niso bili pozvani, da bi morali pripraviti kakršen koli vojaški nasvet za morebitno sodelovanje. »Prav tako nismo seznanjeni s podrobnimi načrti izvedbe operacije, zato je tudi nemogoče ocenjevati, s kakšnimi zmogljivostmi je SV sploh sposobna sodelovati v tovrstnih operacijah.«

Na generalštabu še poudarjajo, da je sodelovanje SV v Siriji omejeno na sodelovanje v operaciji UNTSO (Organizacija Združenih narodov za nadzor premirja), ki nima neposrednega vpliva na sedanje razmere, »ampak na spoštovanje prekinitve ognja med Sirijo in Izraelom«.

Kakšna vloga SV bi se v Siriji lahko obetala po morebitnem napadu, na generalštabu ne vedo: »O morebitni vlogi ne moremo špekulirati, saj do zdaj res nismo bili vključeni v prav nobene pogovore«.