Slovenija v Strasbourgu na drugem mestu

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v minulem letu sprejelo za dobrih 40 odstotkov razsodb več kot lani. Daleč največ razsodb je zadevalo Turčijo, takoj za njo pa se je na drugem mestu znašla Slovenija.

Objavljeno
25. januar 2007 19.32
Strasbourg - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je v minulem letu sprejelo 1560 razsodb, dobrih 40 odstotkov več kot lani, je danes povedal novi predsednik sodišča Jean-Paul Costa. Daleč največ razsodb, 334, je zadevalo Turčijo, takoj za njo pa se je s 190 razsodbami na drugem mestu znašla Slovenija. Sledita ji Ukrajina s 120 in Poljska s 115 razsodbami.

Ker se je število pritožb zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic v 46 državah članicah Sveta Evrope močno povečalo, je Costa danes posvaril, da grozita sicer uspešni instituciji "srčni infarkt" in "kriza megalomanije". Trenutno je na sodišču odprtih okoli 90.000 primerov.

Med razlogi, zaradi katerih so bile na sodišču vložene pritožbe, so najpogostejši nedopustni posegi vojske in varnostnih služb ter pomanjkljivosti pri sodnih postopkih.

Sodni zaostanki rakrana Slovenije

Razsodbe proti Sloveniji so bile skorajda izključno sprejete zaradi sodnih zaostankov - z izjemo primera Matko, ko je sodišče ugotovilo, da slovenske oblasti niso ustrezno raziskale trditve tožnika glede grdega ravnanja policije, ter tožbe treh hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke proti Sloveniji, ki jo je sodišče zavrglo.

Rusiji in Turčiji so bili poleg tega pogosto očitane tudi kršitve prepovedi mučenja. Costa je sicer danes izrecno omenil Turčijo, ki je po njegovem mnenju v prizadevanjih za večje spoštovanje človekovih pravic sprejela dolgoročno pomembne korake.

Glede učinka razsodb sodišča v Strasbourgu je Costa dejal, da gre za "moralen in političen pritisk" na vlade. Sodniki sicer odločajo glede posameznih primerov in lahko določijo izplačilo odškodnin, vlade pa so obvezane, da svoje zakone nato ustrezno spremenijo, da se tovrstni primeri ne bi več ponavljali, je še pojasnil.