Slovenija za vstop Palestine v Unesco

V stranki Zares se sprašujejo, kakšno je stališče Viranta in Jankovića.

Objavljeno
31. oktober 2011 18.18
Posodobljeno
31. oktober 2011 18.18
Li. K./STA
Li. K./STA

LJUBLJANA, PARIZ – Slovenija je danes na zasedanju generalne skupščine organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) glasovala za sprejem Palestincev v Unesco, s čimer je podprla palestinska prizadevanja v smeri vzpostavitve samostojne države Palestine v prihodnosti, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje za zadeve. Palestina je bila s 107 glasovi podpore sprejeta kot nova članica Unesca.

V Zaresu jih zanima stališče strank Viranta in Jankovića

Odzvali so se tudi v stranki Zares (polno ime zdaj Zares – socialno liberalni) in pozdravili današnje glasovanje, izrazili so veselje nad dejstvom, da je za članstvo Palestincev glasovala tudi Slovenija in s tem, kot je v sporočilu za javnost zapisal Franco Juri, »dostojno odgovorila pritiskom in izsiljevanjem ZDA in Izraela«. V Zaresu so ob tem dodali, da se je proti priznanju Palestine doslej javno izrazil predsednik SDS Janez Janša, predsednik vlade Borut Pahor je bil do priznanja Palestine prav tako skeptičen, zdaj pa jih zanima glede tega vprašanja »stališče strank Gregorja Viranta in Zorana Jankovića«.

ZDA grozijo z ukinitvijo prispevkov

ZDA so bile pričakovano do glasovanja zelo kritične in zdaj grozijo, da ne bodo več več prispevale sredstev v proračun Unesca. Veleposlanik ZDA pri Unescu David Killon je po glasovanju dejal, da bo to zapletlo ameriško financiranje agencije, ki v njen proračun sicer prispeva 22 odstotkov vseh sredstev.

Za splošno pravičnost

Cilj Unesca je prispevati k miru in varnosti s spodbujanjem sodelovanja na področju izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacije med narodi in s tem širiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih priznavajo vsi narodi, ne glede na raso, spol, jezik ali vero.